Имитиращият човешки мозък процесор IBM TrueNorth вече може да се самообучава

0
86

Преди 6 години IBM по поръчка на DARPA създаде проекта SyNAPSE, я рамките на който се създава полупроводников аналог на човешкия мозък. През 2014 година бе създадена втората версия на този процесор, наречена TrueNorth. Това е чип произвеждан от Samsung чрез 28 нанометров технологичен процес с 1 милион цифрови „неврони“, с всеки от които са свързани по 256 цифрови „синапса“. Тази пролет бе продаден първия компютър, базиран на TrueNorth – системата NS16e, съставена от 16 процесора TrueNorth, свързани като невронна мрежа.

 

Сега IBM съобщи, че е създаден нов уникален алгоритъм за платформата TrueNorth, който дава възможност за създаване на високоефективни и компактни самообучаващи се системи.

 

Така например, типичната задача за разпознаване на образи чрез дълбоко машинно обучение се решава с помощта на ускорители, за които е необходима електрическа мощност около 150 W. А процесорът TrueNorth с помощта на новия алгоритъм за самообучение, може да реши същата задача с толкова малка консумация, че стандартен акумулатор за смартфон е достатъчен за непрекъсната работа на системата в продължение на няколко дни. Това ще даде възможност за използване на самообочаващи се системи в смартфоните, роботите, електрониката за носене и още много други.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари