Инженерен Intel Rocket Lake-S екземпляр изпревари AMD Ryzen 9 5950X в едноядрените тестове

4
799

Преди излизането на новите процесори AMD Ryzen от 5-то поколение едноядрената производителност бе привилегия само на Intel. Това се обяснява с удачната архитектура Skylake, многократно подобрявания 14 нанометров технологичен процес и като следствие от това – високата тактова честота на процесорите. Но на 5 ноември тази година новата процесорна фамилия Vermeer на AMD срина тази многогодишна традиция.

За тази пролет Intel подготвя силен коз в лицето на своите десктоп процесор Core от 11-то поколение, известни с кодовото си име Rocket Lake-S. Процесорната архитектура Skylake най-после ще бъде заменена с по-перспективната Cypress Cove.

В края на миналата седмица инженерен екземпляр на Rocket Lake-S процесор бе тестван в бенчмарк пакета Cinebech R20. Чипът работи с тактова честота Turbo Boost от 5,5 GHz, което му е дало възможност да набере 655 точки. Предишният рекорд бе на Ryzen 9 5950X с резултат от 649 точки.

Но нищо не се казва за режима на работа на този Rocket Lake-S процесор, какво е било неговото захранващо напрежение и как е охлаждан. Известно е, че Intel обещава в Core от 11-то поколение двуцифрен ръст на IPC параметъра (броят изпълнявани процесорни инструкции на херц) подобрен контролер на паметта, поддръжката на PCI Express 4.0 стандарта, нови инструкции за ускоряване на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект и редица други оптимизации.

Новите чипове на Intel трябва да излязат тази пролет, а дотогава AMD едва ли ще стои със скръстени ръце.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари