Испанци разработват ново поколение GPS

0
37

Едно от най-големите предизвикателства пред разработчиците на вградени GPS устройства за автомобили е така наречения „градски ефект на каньона“. Заради този ефект водачите са принудени да гадаят пътя си напред, когато се намират в зона без клетъчно или Wi-Fi покритие. В такива зони GPS устройствата се държат точно като телефони, които не могат да намерят обхват.

Екип от специалисти към мадридския университет Карлос III обаче смятат, че са намерили решение на този проблем. Изследователите решили да вградят в GPS устройството сензори за движение познати на собствениците на телефони или таблети като жироскопи и акселерометри. Благодарение на тези инструменти прецизността на автомобилния GPS се увеличава от около 15 до между 0,9 и 2 метра.

Иновативното GPS устройство не само понижава риска от погрешно взет завой, но и е потенциална стъпка напред към осъществяването на идеята за интелигентни или безпилотни автомобили, на които понякога ще се налага да правят сложни маневри сам сами. За съжаление, испанците все още не знаят със сигурност кога технологията им ще бъде превърната в продукт готов за пазара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари