fbpx
18.4 C
София

Какво обещава Apple с новите си чипове M1 Pro и M1 Max?

Най-четени

Apple направи силен дебют на пазара с първите си чипове М1, предлагайки рязко подобрение в производителността на своите MacBook Air от 2020-та и 13-инчовите MacBook Pro от същата година, давайки началото на процеса по замяна на процесорите на Intel в собствените си линии компютри. По-малко от година по-късно компанията вече е готова да се конкурира и с едни от най-добрите мобилни графични чипове на пазара, предлагани от конкурентите като Nvidia и AMD. Новите лаптопи MacBook Pro с чипове M1 Pro и M1 Max ни дават първи поглед върху това каква графична производителност могат да предложат ARM-базирани процесори на Apple, които са готови да се конкурират в този показател с дискретните графични карти на топ производителите, които сме свикнали да виждаме в лаптопите с Windows.

Nvidia се опитва да привлече много от професионалистите и създателите на съдържание, които използват платформата на Apple, чрез своята собствена линия лаптопи Studio, но Apple не само успя да оправи грешките, които допусна при решението си с какви портове и клавиатура да снабди предишното поколение MacBook, но също така и увеличи значително производителните възможности на своите чипове, за да отговори на очакванията откъм производителност на линията лаптопи MacBook Pro. Резултатът развълнува творческите професионалисти и е лесно да разберем защо.

Докато лаптопите с Windows изглеждаха все по-примамливи за категорията потребители, които се занимават с работа и създаване на съдържание, които са взискателни откъм графична производителност и изчислителна мощ, през последните няколко години, новите чипове на Apple M1 Pro и M1 Max обръщат нещата, особено в областта на графичната мощност. Макар и все още да няма кой знае колко задълбочени впечатления от тях, тъй като са на пазара съвсем отскоро, те вече са сериозен претендент за титлата в категорията за мобилна графична производителност, давайки заявката да изместят предложенията на AMD и Nvidia. Apple изглежда уверена, че вградените графични чипове в нейните нови чипсети могат да дадат същата производителност като топ дискретна графична видео карта, като в същото време консумират много по-малко енергия. Всичко това е част от амбициозния план на Apple да прехвърли изцяло гамата си компютри Mac към собствени модели чипове до края на 2022 г, като на този етап изглежда, че компанията върви доста устремено и уверено към тази крайна цел.

Apple гордо сравни новия си чип M1 Max с производителността на два лаптопа с Windows от висок клас миналата седмица, твърдейки, че М1 Max може да използва 100W по-малко мощност и да предложи същата относително близка графична производителност до тази, която се наблюдава при Nvidia GeForce RTX 3080. Въпреки че М1 Max може да е най-сериозният и най-големият чип, който Apple е произвеждала някога, той все още попада в сектора SoC, тъй като интегрира графичен чип в себе си.

Въпреки че може да бъдем доста скептични поначало към подобни претенции от страна на Apple, тъй като вградените графични чипове рядко са успявали да ни изненадат особено, като почти винаги досега са разглеждани като силно компромисни варианти, които трудно могат да бъдат използвани за професионални цели, ранните прегледи изглежда подкрепят някои от обещанията на компанията. От Anandtech са установили, че както М1 Pro, така и M1 Max се представят добре при натоварвания, фокусирани върху производителността, като в тестовете с бенчмарка GFXBench дори графичните карти на чиповете са поставени почти наравно с производителността, която дават графични карти като RTX 3080. Това са наистина впечатляващи резултати и ако в действителност се окаже, че Apple е успяла да постигне толкова висока производителност както по отношение на стандартните изчислителни задачи, така и на графичните, при запазване на енергийната ефективност, която обещава, това може да е ново еволюционно стъпало в развитието на хардуера на преносимите компютри.

Влогърът Dave2D в YouTube е установил, че M1 Max е малко по-бавен спрямо система с RTX 3080 за задачи като Adobe Premiere Pro и че производителността на M1 Max зависи от конкретния тип изпълнявани задачи.

Все пак навярно има един важен въпрос, който си задавате, когато чуете, че новите процесори на Apple са с толкова увеличена графична производителност, а именно, как се справят в игрите? За съжаление, отговорът е разочароващ. M1 Max се представя подобно на RTX 3060 система в Shadow of the Tomb Raider. Въпреки че игрите от среден клас може да са впечатляващи за SoC, това е разочароващо в сравнение с твърденията на Apple, защото RTX 3060 все пак е графичен процесор от среден клас, който сериозно отстъпва на големите опоненти като RTX 3070, да не говорим за RTX 3080.  естовете на Anandtech също показват, че флагманският M1 Max предлага по-малко от половината от производителността, която има един лаптоп с RTX 3080 в Borderlands 3.

Като се има предвид, че повечето кросплатформени игри на macOS все още са x86 и фактът, че macOS никога не е била платформа за игри, навярно не ви изненадва, че чипът M1 Max се справя посредствено в това отношение. Така че този сериозен недостатък може да се дължи не толкова на компромисна производителност спрямо дискретните мобилни графични карти на пазара, а по-скоро на това, че операционната система на Apple все още не си партнира така добре с разработчиците на игри, нито има силните софтуерни преимущества, които има Windows платформата, по отношение на оползотворяването на графичната производителност, когато стане дума за игри.

Впечатляващи са резултатите и по отношение на потреблението на енергия и разсейване на топлината. Вече видяхме разликата, която се наблюдава при 13-инчовия модел MacBook Pro с вентилатор в сравнение с MacBook Air без вентилатор. Сега виждаме какво може да направи Apple със 140W захранващ адаптер и по-голямо 14 или 16 инчово шаси за разсейване на топлината. С нетърпение очакваме да видим и следващото по-сериозно освежаване на настолната линия компютри iMac, когато компанията въведе и там по-големите и по-добри процесори, където обаче разполага с много по-голяма площ, която може да използва за усъвършенстване на топлинното разсейване.

„Ясно е, че текущият опит на Apple с графичните процесори се е изплатил с разработването на техните чипове от серия A, а сега и тяхното семейство SoC M1“, пише Андрей Фрумусану от Anandtech. „Казано накратко, новите M1 SoC доказват, че Apple може да изгради вида големи и мощни графични процесори, от които се нуждае за своите машини от висок клас. AMD и NVIDIA вече не са монополни лидери на пазара.”

Понастоящем Apple разчита на графичните процесори Radeon Pro в своите съществуващи Mac Pro модели и ако броят на производителността и ядрата може да бъде значително увеличен в собствените чипове на компанията, тогава лесно можем да очакваме да видим как те заменят и дори се справят по-добре от графичните процесори на пазара като Radeon Pro W6000X на AMD. Apple вече има чипове с производителност, близка до тази на мобилните RTX3080 по отношение на някои задачи, така че с нетърпение очакваме да видим какво ще направят дизайнерите на чиповете на компанията, когато трябва да създадат чипове за iMac, при които могат да се фокусират по-малко върху мобилността и енергийната ефективност и повече върху охлаждането на хардуера за максимална производителност.

Ако повечето софтуерни програми и дори игри бъдат оптимизирани, за да работят по-гладко на чиповете M1 Pro и M1 Max, а чиповете на Apple за настолни компютри започнат да носят подобрения в производителността, които да са също толкова рязък скок, колкото беше М1, Apple може да е на път да предефинира очакванията за производителност в настолните компютри, точно както предефинира очакванията около чиповете за лаптопи в края на миналата година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини