fbpx
23.8 C
София

Какво означават стандартите на DDR5 паметта за потребителите?

Най-четени

По-рано разбрахме, че JEDEC е финализирала и публикувала окончателния стандарт JESD79-5 за DDR5 паметта, който се отнася за изискванията към DRAM оперативната памет за потребителски компютри и сървърни системи, които ще се използват в следващите години. Новият тип памет значително увеличаване производителността, подобрява ефективността, увеличава четворно максималния капацитет на една плочка оперативна памет, както и намалява консумацията на енергия и подобрява надеждността.

„С няколко нови режима на производителност, надеждност и пестене на енергия, внедрени в своя дизайн, DDR5 паметите ще са готови да поддържат и да дават възможност за реализирането на технологии от следващо поколение“, заяви Деси Роден, председател на комитета за JC-42 памет и главен изпълнителен директор на VP Montage Technology.

„Огромната отдаденост и усилия от страна на повече от 150 компании-членки на JEDEC по целия свят доведоха до стандарт, който покрива всички аспекти на нуждите на индустрията, включително системните изисквания, производствените процеди, проектирането на интегрални схеми, симулационните инструменти и тестове.“

Непрекъснато нарастващия брой на ядрата на централните процесори на компютрите изисква по-голяма честотна лента на системата памет, която да поддържа честота на ядрата поне на текущото ниво, а операционните системи и приложния софтуер, непрекъснато се нуждаят от по-голям капацитет на оперативната памет.

Съвременните контроли за памет могат да поддържат до два модула DRAM на канал поради технологичните ограничения (без да се използват LRDIMM или други буферирани решения), така че DIMM капацитетът е това, което определя максималния капацитет на поддържаната RAM памет. Междувременно, тъй като повечето сървърни конфигурации вече могат да използват от 16 до 48 модула оперативна памет, подобренията на DRAM се превръщат в осезаем принос за намаляването на общото потребление на енергия, така че намаляването на последното е задължително услови в новите стандарти за DDR5 паметта.

„Високопроизводителните компютри изискват памет, която да бъде в крак с непрекъснато нарастващите изисквания на съвременните процесори.“, казва Джо Макри, директор на отдела за изчислителни и графични технологии на AMD. „С публикуването на стандарта за DDR5 паметта, става ясно, че AMD може да проектира по-добре своите продукти, за да отговори на бъдещето, както и на нуждите на бизнес и крайните потребители“, допълва той.

Увеличенията в капацитета

Спецификациите на DDR4 стандарта дефинират капацитет на един модул до 16GB, което ограничава общия капацитет на 8-модулен RDIMM клас, който използва 4-HI 16GB стикове с до 256 GB капацитет за една плочка RAM памет. Поради прекалено високата цена и предвидимо ниската производителност, към момента никой производител на оперативна памет не произвежда DDR4 RDIMM платки с капацитет от 512 GB, но платките с капацитет до 256 GB са достъпни на пазара от известно време. Новият стандарт DDR5 носи поддръжка на до 24 GB, 32 GB и 64GB DRAM, което в крайна сметка ще даде възможност на производителите да произвеждат модули за сървърна оперативна памет с огромен капацитет и размери, използвайки 16 – Hi 64GB чипове, което казано накратко ще даде възможност за произвеждане на платки с капацитет до 4 TB оперативна памет за една платка.

Клиентските персонални компютри също ще се възползват от новия стандарт, тъй като преносимите компютри с малки габаритни размери ще могат да събират DRAM платки оперативна памет с по-голям капацитет, при условие, че желания капацитет се поддържа от централния процесор. От друга страна ще видим и едностранни платки RAM памет с капацитет от порядъка на между 48 GB и 64 GB, както и едноредови DIMM платки за настолни компютри и лаптопи през следващите години.

Удвояване на скоростта на предаване на данни

„DDR5, разработен със значителни усилия на цялата индустрия, отбелязва голям скок напред в капацитета на паметта, като за първи път осигурява цели 50% скок на честотната лента още при стартирането на новата технология, за да отговори на нуждите на Al и високопроизводителните изчисления“, казва Каролин Дуран, вицепрезидент на Data Platform Group, GM – Memory и IO Technologies в Intel.

В допълнение към четворно по-големия максимален капацитет на DDR платките, новия стандарт носи съществени подобрения в производителността. Скоростите на трансфер на данни, поддържани от новия стандарт, започват от 4,8 Gps и официално ще достигат до 6,4 Gbps. Междувременно SK Hynix вече посочи официалните планове за увеличаване на скоростта на I / O DDR5 до 8,4 Gbps на платка, което показва голям потенциал, който новият стандарт притежава за овърклок.

Подобряване на ефективността

За да повиши ефективността на четене на паметта, DDR5 увеличава дължината да пакета до 16 бита за системи с 64-битова cache line и по избор с максимален лимит от 32 бита при системи със 128 cache line. За допълнително подобряване на ефективността, DDR5 предлага и редица други подобрения в контролерите и чиповете.

Как ще изглеждат DDR5 платките?

Докато DDR5 наследява 288-пиновия модулен форм-фактор от DDR4, архитектурата на DIMM платките се променя значително. Вече всеки модул DDR5 памет ще има два напълно независими 32/40-битови канала със или без поддръжка на ECC със собствен 7-битов адрес (Add) / Command (Cmd), както и шини за трансфер на данните. Обикновено „по-тесните“ канали предлагат по-големи технологични възможности, така че два независими канала на модул вероятно ще увеличат честотната лента, която поддържа всеки от тях.

Според Micron, DDR5 може да предложи до 36% по-висока ефективна честотна лента на паметта в сравнение с DDR4 дори при същата скорост на I / O поради архитектурни подобрения.

Намаляване на консумацията на енергия

Консумацията на електроенергия също е важна, особено за сървърните системи. Новият DDR5 стандарт понижава захранващото напрежение на паметта до 1,1 V с допустим диапазон на колебания от 3%, т.е. до ± 0,033V и въвежда допълнителни режими за пестене на енергия. Поради малкия позволен диапазон на отклонение при захранването, всички модули DDR5 памет, както за домашни клиенти и крайни потребители, така и за предприятия и сървърни компютри, ще идват със собствени модули за регулиране на напрежението и интегрални модули за управление на мощността, за да бъде осигурено надеждното им захранване, което леко ще завиши разходите за производството им, а респективно и крайната цена на пазара. По-голяма разлика в цената ще усетят крайните потребители, докато за бизнес и индустриалните клиенти, които купуват оперативна памет в огромни количества за сървърни и други конфигурации, допълнителното увеличение почти няма да бъде осезаемо.

Като цяло, модулите VRM и PMIC ще опростят дизайна на дънните платки, което ще бъде добре дошло за платформи, които включват десетки слотове за оперативна памет, които в днешно време не са чак толкова голяма рядкост. Междувременно ще бъде интересно да се види как производителите на модули с памет за ентусиасти се диференцират с превъзходни регулатори на напрежението и по-високи скорости на I / O.

Кога да ги очакваме?

Традиционно JEDEC публикува новите DRAM стандарти доста преди производителите вече да са готови да въведат на пазара новия стандарт за оперативна памет. Както знаем от неофициални източници, компаниите AMD, IBM и Intel работят върху създаването на платформи за сървъри, поддържащи DDR5 RAM, които се очаква да бъдат налични до края на 2021 г. Междувременно JEDEC казва, че компютрите и устройствата за крайни клиенти, които идват с поддръжка на DDR5 ще навлязат на пазара доста след навлизането им при сървърните платформи.

За да ускори разработката и производството на DDR5 платформи от ново поколение, Micron стартира своята програма за съвместна работа с компаниите Cadence, Montage, Rambus, Renesas и Synopsys. Участниците ще могат да получат предварително достъп до DDR5 устройства, модули и компоненти като DDR5 RCD, DDR5 DB, DDR5 SPD-Hub, DDR5 PMIC, DDR5 сензор за температура и други. Освен това, компонентите ще бъдат придружени и от техническа документация и подробни технически параметри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини