fbpx
0.8 C
София

Как да изберем най-доброто захранване за компютър? Ето най-важните неща.

Най-четени

Захранванията са прости, нали? Просто разберете колко енергия консумират всички части на компютъра ви, вземете едно с няколко вата повече и приключете. Може би преди беше така. Сега в уравнението влизат още много неща – стандартно или модулно захранване / какъв размер / каква марка / какъв клас и прочие. Наскоро се появи ATX 3.0 спецификацията, появи се и конектора 12VHPWR заради най-новите видео карти. 

Какво захранване за компютър да избера?

Със сигурност не трябва да си купувате захранване, което е много по-мощно, отколкото всъщност ви е необходимо за вашите части. Освен, ако знаете, че ви предстои ъпгрейд към по-енергоемки процесор и/или видео карта. Просто е излишен разход. С правилното планиране ще си вземете нещо по-практично и ще спестите пари. 

Изберете модулно захранване, ако е важно за вас да имате перфектно управление на кабелите. При него може да откачвате и закачвате кабели според необходимостта си. При стандартните модели всички кабели са закачени и стоят там, дори да не са необходими. Има и средни варианти, при които част от кабелите могат да се премахват – PCIe, SATA, Molex. Като недостатък може да се определи, че те са по-големи като размер. В зависимост от кутията, която сте избрали, това може да е проблем.

В една Mid Tower кутия това не би трябвало да е кой знае какъв проблем. Но, ако изберете mini-ITX вариант, тогава ситуацията се променя. Само наличието на конектори в края на кабелите добавя 1-2 сантиметра към дължината на захранването. При немодулните захранвания такива няма. Просто е много важно да сравните няколко пъти размера на захранващия блок с мястото, което е налично в дадената кутия. Винаги е посочено в нейните спецификации. И знайте, че дори малка разлика може да е проблем, защото няма много място за маневриране.

От там нататък ще направите избор дали да смените захранването или кутията, ако има разминаване. В зависимост от приоритетите и предпочитанията си. Има и SFX захранвания, които са предназначение именно за по-малки кутии.

Какво ще кажете за ефективността? 

В контекста на захранването за персонални компютри, ефективността е оценката на това какъв резултат постига блокът при преобразуването на тока влизащ в него, съответно какво се подава на изхода към компонентите. Индустриалният стандарт се нарича 80 Plus, тъй като 80% е минималната ефективност. От там нататък има по-високи нива Gold, Platinum, Titanium, които гарантират по-висок процент.

Иначе казано, 500W захранване с минимален 80 Plus рейтинг ще има максимален товар от 625W, за да достави 500 вата на компонентите. Ватовете, които надвишат базовата стойност, най-просто казано се губят и се преобразуват в топлина. Захранванията достигат пиковата си ефективност при 50% натоварване. 

Ето таблица, в която са показани процентите ефективност за различните стандарти, под зададените стойности на натоварване:

% Натоварване10%20%50%100%
80 PLUS (80+ White)82%85% / PFC .9082%
80 PLUS Bronze85%88% / PFC .9085%
80 PLUS Silver87%90% / PFC .9087%
80 PLUS Gold90%92% / PFC .9089%
80 PLUS Platinum92%94% / PFC .9090%
80 PLUS Titanium90%94% / PFC .9596%94%

Колко финансова изгодна е инвестицията в по-висок клас захранване?

Ще направим една проста сметка. Ще приемем, че компютъра има средна нужда от 500 вата. При 500 вата и 80% ефективност, консумацията ще бъде 625 вата на час. При цена на киловатчас от 0.21326 лева на дневна тарифа, на час консумацията ще е 0.133 лева. Ако компютърът работи по 12 часа на ден, това са 1.60 лева на ден или 48 лева на месец. В същия сценарии, ако захранването работи на 90% ефективност, консумацията на час е 555.6 вата – 0.118 лева на час, 1.41 лева на ден и 42.30 лева за 30 дни. Иначе казано, потенциално спестените пари са 5.70 лева на месец или 68.40 лева за една година. За захранване с 5 години гаранция, това биха били 342 лева. Всеки може да си прецени според вариантите, които стоят пред него.

Иначе казано, най-доброто захранване за компютър е това, което сте избрали конкретно според нуждите си

Ако все пак ще си взимате компютър с нова видеокарта или планирате ъпгрейд към такава, вземете го предвид. Именно тук идва ATX 3.0 стандартът и новия 12VHPWR конектор – 12-волтово захранване с висока мощност. На един такъв конектор могат да се изпращат до 600 вата по една линия. Разбира се, това не е постижимо за всяко захранване. Ако имате по-старо захранване, то може да има нужния капацитет, но все пак ще ви трябват адаптерни кабели.

По отношение на марките, нещата всъщност са доста прости

Ще се въздържим от препоръка за конкретен бранд. По-скоро стойте настрана от неизвестни марки, които предлагат твърде евтини продукти. От там нататък захранващите блокове като цяло са надеждни. Най-малкото, защото различните играчи често използват едни и същи производители. Следете къде може да получите по-обширна и дълга гаранция. 

Обикновено гаранцията е 2, 3 или 5 години. Понякога има продукти, предлагащи 7 или 10 години. Мое лично предпочитание е да имам 5 години гаранция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини