Описаното по-долу е превод на блога на Тим (tp69), който в средата на месец април публикува интересен материал за създаването на идеално тих компютър.

През последните 30 години правих най-различни експерименти със своите компютри. Една от целите ми бе да ги направя възможно най-тихи. Използвах водно охлаждане, магнитни лагери с магнитна левитация, устройства за погасяване на шума, силиконови подложки. Всичко което можеше да се намери на пазара. И ето че миналата седмица сглобих абсолютно безшумен компютър.

Ето как изглежда:

Да започнем с корпуса Streacom DB4 – почти куб с габаритни размери 24 х 24 х 27 сантиметра. В този компютър няма нито една движеща се част. Той е напълно безшумен – 0 децибела.

Ако махнем петте алуминиеви панела с дебелина 13 милиметра, ще видим едно минималистично шаси и централна стойка за закрепване на дънната платка. Това е mini-ITX дъно, портовете на което гледат надолу.

В началото на годината, за моите цели бяха подходящи само четири mini-ITX дънни платки:

  • ASUS ROG Strix B350-I Gaming
  • Gigabyte AB350N-Gaming-WiFi ITX
  • MSI B350I Pro AC
  • ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac

По-внимателните навярно са забелязали, че и четирите дъна са със сокет AM4 за процесорите на AMD. Причината за този избор са хардуерните уязвимости Meltdown/Spectre, които влошават безопасността, а и производителността на системите с процесори на Intel. Така че, никакви чипове на Intel.

В крайна сметка изборът ми падна върху ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac:

На пръв поглед изглежда, че в този корпус може да бъде използвана която и да е mini-ITX дънна платка. В моя случай това не е така, понеже използвам пасивно охлаждане с топлинни тръби, отвеждащи топлината на процесора директно към алуминиевите панели, които разсейват топлината във въздуха. След като реших откъде трябва да минат топлинните тръби и като прецених свободното място, стана очевидно, че някои дъна не са подходящи. Пречат техните компоненти.

В дънната платка на Gigabyte, ATX закрепването е изнесено доста нагоре и то се е превърнало в непреодолимо препятствие

В дъното на Asus кондензаторите на вградената VRAM са поставени така, че топлинните тръби ще легнат директно върху тях. Това си е истинска рецепта за катастрофа

В платката на MSI има огромен радиатор за вградената VRAM и няма как да бъдат поставени топлинните тръби

По този начин ASRock се оказа единственият вариант, който е подходящ за избрания от мен корпус. Остава достатъчно място за инсталирането на пасивното охлаждане LH6 Cooling Kit. сами ще се убедите в това, когато видите какви са топлинните тръби.

За да стане ясно, колко малко е мястото между тръбите и елементите на корпуса, ето и още една снимка:

В комплекта с компютърната кутия Streacom DB4 е поставен охладител за процесора, включващ радиатор и редица топлинни тръби. Но той е подходящ за процесори до 65 W. Добавяйки отделното пасивно охлаждане LH6 Cooling Kit, получих възможност да отвеждам топлината към две от панелите на кутията едновременно. Това даде възможност за използването на процесори с консумация до 105 W.

С това охлаждане мога да използвам един от следните процесори:

  • Ryzen 5 2400G 4C8T 3.6GHz — 46-65 W
  • Ryzen 5 1600 6C12T 3.2GHz — 65 W
  • Ryzen 5 1600X 6C12T 3.6GHz — 95 W
  • Ryzen 7 1700 8C16T 3.0GHz — 65 W
  • Ryzen 7 1700X 8C16T 3.4GHz — 95 W
  • Ryzen 7 1800X 8C16T 3.6GHz — 95 W

Тоест, ако използвам охлаждането от комплекта на компютърния корпус, ще мога да поставя чиповете 2400G/1600/1700 без възможност за овърклок. Но с допълнителното LH6 Cooling Kit пасивно охлаждане дава възможност за използването даже на 1600X/1700X/1800X, при това с възможност за овърклок.

Изборът бе 65 ватовият Ryzen 5 1600, който без проблем се клокна до нивото на 1600X при консумация 95 W.

Всъщност, ако се използва обикновен 65 W процесор без овърклок, може да се мине и без допълнителното охлаждане и могат да се използват и другите дъна от списъка.

Оперативната памет на този компютър е Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2Z2400C16. Това е 32 GB DDR4 RAM комплект:

Откакто използвам Corsair Vengeance LPX, нямам никакви проблеми с оперативната памет. Тази RAM без проблем се клоква до 3200 MHz, което е съвсем достатъчно за моя компютър, на който нямам намерение да играя игри. Главното за мен е нейният капацитет, а не скорост.

Разбира се, в един абсолютно безшумен компютър трябва да се използва флаш диск. Последния си хард диск изхвърлих преди седем години и оттогава ползвам единствено SSD. Но какво да изберем, конкретно в този случай?

Моята дънна платка има М.2 конектор и реших да сложа един Samsung 960 Evo NVMe с капацитет 1 TB като основен диск.

Допълних го с един Samsung 860 Evo SATA, който е подходящ за хранилище на данните.

По добре е да се поставят два NVMe, за да няма излишни кабели в кутията, но това дъно има само един М.2 конектор. Дънната платка на Asus има два от тези слотове, но не е подходяща по размери за избраното охлаждане. Така че се наложи да се направи компромис.

В тази конфигурация, главното за мен е възможно най-бързият обмен на данни и сигурността, че тази система ще мога да ползвам минимум 7 години, без да правя подмени на компоненти. На мен са ми необходими около 600 GB дисково пространство. Останалото място оставям файловата система да разпредели данните по секторите по такъв начин, че да няма излишно презаписване, което се отразява негативно на технологичния живот на флаш дисковете.

Компютърната система може и да не е за игри, но това не пречи да поставя най-добрата видеокарта, която добре работи с пасивно охлаждане. Избрах охлаждането GPU Cooling Kit, което дава възможност за използване на графични процесори с консумация до 75 W. Топлината се отвежда до една от стените на корпуса. Това ограничение стеснява избора само до GTX 1050 Ti и надолу (ако предпочитате графичните карти на Nvidia).

Мислех да взема MSI GeForce GTX 1050 Ti Aero ITX OC 4GB, но когато направих поръчката, този модел го нямаше и взех Asus Phoenix GeForce GTX 1050 Ti 4GB.

И двете карти се побират в корпуса, но версията на MSI е с около 2 сантиметра по-къса от модела на Asus, Версията с два вентилатора въобще не е подходяща.

След като махнах вентилатора и радиатора, почистих видеокартата, намазах нова термична паста и поставих пасивното охлаждане GPU Cooling Kit.

Накрая поставих и два малки радиатора на VRAM чиповете.

При тестовете специално проверих 1050 Ti и се уверих, че при по-голямо натоварване, тя наистина консумира 75 W. Така че, тук няма да има овърклок.

За захранване на цялата конфигурация се спрях на Streacom ZF240 Fanless 240W ZeroFlex.

Проверих консумацията на електрическа енергия на всички компоненти и пресметнах, че всички шини ще се справят, но 12 V шина е малко под въпрос. Теоретично, 12 V шина може да „изяде“ около 85% от цялата мощност на захранването – 168 W, при условие, че процесорът и видеокартата са натоварени до край. Бих искал да си оставя резерва в захранването, но и това ме устройва. А ако все пак реша да поиграя, може да поставя SFX захранване.

През всичките тези години на непрекъснато сглобяване на най-различни компютърни конфигурации се убедих, колко са неефективни системите с големи захранващи блокове. Според мен, оптималният избор е консумацията на компютърната система да е в границите от 25 до 75% от мощността на захранването. Модулът ZF240 е с ефективност 93% и подбраните от мен компоненти консумират именно в тези предели.

Ниската консумация на електрическа енергия от страна на персоналния компютър е много важна за хората, използващи слънчеви батерии в своя дом. След две-три години възнамерявам да инсталирам на покрива си слънчеви панели. Този компютър е направен така, че да издържи много повече и аз търся начини за постигане на най-висока ефективност и възможно най-ниска консумация.

Последни забележки

Постигането на абсолютната тишина може да се окаже скъпо. Разходите по сглобяването на тази компютърна система достигнаха $2270. Ако добивът на криптовалута не бе повлиял така негативно на цените на видеокартите, цената щеше да бъде $1820. Пак не е малко, но е под психологическата граница от 2000 долара. Тази цена е по-ниска от трите мои предишни тихи конфигурации и съм доволен.

Този компютър не издава никакъв шум при стартиране. Не издава никакъв звук както при нормална работа, така и при максимално натоварване. Няма да го чуете как записва или чете данните. Няма да го чуете в стаята си през деня и е абсолютно безшумен през нощта. Не можете да го чуете. Точка. Много години ми бяха необходими за да постигна това.

Ако наистина искате да сглобите безшумен, а не просто тих компютър, изцяло препоръчвам пасивно охлаждане. Откажете се от каквито и да било движещи се части, и ще премахнете всички източници на шум. Това съвсем не е сложно.

И още, цената съвсем не трябва да е толкова висока. Моите изисквания са значително по-високи от средните и не не се заблуждавайте, че всички компютърни системи с този корпус задължително са скъпи. Тишината може да бъде постигната и с половината от посочената от мен цена.


Източник: tp69


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари