fbpx
18.9 C
София

Как изглежда глобалната картина с недостига на чипове? Част II

Най-четени

Първа част може да прочетете тук.

Какви са политическите последици?

Американските политици не харесват, когато настане ситуация, в която потребителите не могат да продължат да консумират стоки. Администрацията на Байдън се опитва да отговори на федерално ниво на проблемите във веригите за доставки. Това подтикна компаниите да бъдат по-прозрачни относно своите нужди и доставки, като Байдън призова Конгреса да създаде Програма за устойчивост на критичните вериги за доставки и започна да работи за насърчаване на по-голяма независимост на САЩ от международните доставчици.

Чиповете и военните

По времето на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп започна една тенденция към реторика за независимост и пълна автономия на САЩ, като Тръмп и неговите  съветници неведнъж публично са показвали, че искат да работят за придаването на независимост на САЩ от търговските и икономическите връзки с другите държави, както и че са готови да водят и търговска война. Това по някакъв начин беше свързано и с егото на американската армия. Както се казва в доклад от 250 страници на Белия дом от месеци юни: „Полупроводниците са фундаментални за функционирането на почти всяка военна система, включително и за комуникационните и навигационните системи, както и за сложните оръжейни системи като тези, открити в F-35 Joint Strike Fighter. Те са ключови за „задължителните“ технологии на бъдещето, включително изкуствен интелект и 5G, които ще бъдат от съществено значение за постигането на динамична, приобщаваща и иновативна национална икономика“, като в рамките на този доклад и на цялото публично говорене около независимостта на САЩ в технологично отношение и силата, която притежава, темата за микропроцесорите беше идентифицирана като критична.

Този тласък далеч не остана само в ерата на Тръмп, а всъщност съвпадна и беше подет от усилията на администрацията на Байдън „Произведено в Америка“, чиито фокус е увеличаване на държавните разходи за продукти, произведени в САЩ и стимулиране на местното производство в по-широк план.

Терминът, който назовава всички тези усилия и работата на правителството по тази автономия е Устойчивост на веригите за доставки. Това означава по-ранно маркиране на проблемите и повишаване на адаптивността на правителството и частния сектор, както и изграждане на буфери за доставки, които да смекчат евентуалните сътресения във веригите за доставки. Като цяло това би намалило вероятността и тежестта на изненадите във веригите за доставки.

Какво на практика прави правителството за производителите на чипове?

Накратко, финансира ги. Конгресът на САЩ разреши 52 милиарда щатски долара под формата на субсидии за производителите на чипове в рамките на новоприетия закон CHIPS в Америка, но Конгресът все още не е усвоил средствата. Сенатът през юни прие Закона за иновациите и конкуренцията на САЩ, или USICA, за разпределяне на средствата, но чак през ноември председателят на Камарата Нанси Пелоси подтикна финансирането на чипове в Камарата на представителите.

Ако USICA влезе в изпълнение, Intel няма да прибере сама всичките 52 милиарда долара, въпреки че тя ще бъде основен играч, който ще попадне в рамките на програмата. Но все пак проектите на компанията я правят сериозен кандидат бенефициент по обявените програми.

Intel заяви, че се надява да обяви местоположението на своята нова мегафабрика на стойност 100 милиарда долара в САЩ по-късно тази година. Но тъй като USICA все още не е приет закон, компанията стана по-предпазлива относно своите планове. „Планираме да обявим новия производствен център в САЩ веднага щом финансирането по Закона за CHIPS премине“, каза говорителката Кристъл Хийтън.

Гелсинджър твърди, че само компании със седалище в Съединените щати – тоест Intel, а не Samsung или TSMC – трябва да се възползват от американски субсидии. „Чуждестранните производители на чипове, които се борят за субсидии от САЩ, ще запазят ценната си интелектуална собственост на собствените си страни, гарантират, че най-доходоносното и модерно производство ще остане там“, каза Гелсингер в публикация през юни.

Но дори фабрики, собственост на чуждестранни компании, могат да помогнат за закрепването на производството на електроника в САЩ, да развият обучени работници и да генерират икономическа активност и данъци. „В допълнение към нашите партньори в Тексас, ние сме благодарни на администрацията на Байдън за създаването на среда, която подкрепя компании като Samsung, докато работим за разширяване на авангардно производство на полупроводници в САЩ“, каза Кинам Ким, главен изпълнителен директор на Samsung Electronics Device.

Планът на Intel е да увеличи дела на САЩ в производството на чипове от 12% днес на 30% през следващите години и европейския дял от 9% на 20%.

Тези инвестиции само в САЩ ли се случват?

Не. Европейският съюз също иска да стане сериозен играч в производството на процесори.

„Това не е само въпрос за нашата конкурентоспособност. Това е и въпрос на технологичен суверенитет“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предлагайки европейски закон за субсидиране на фабриките за производство на чипове.

И Тук Intel може да се окаже отново най-силният играч. Компанията планира да построи и мегафабрика за чипове на територията на Европа, която ще струва над 100 милиарда евро.

Може ли наистина цялата електронна индустрия да се премести в САЩ и страната да стане независима?

Няма начин. Електронната индустрия далеч не е само производството на чипове, това е само един основен компонент от нея. В производствените дейности още влизат серия други логистични дейности, доставки, суровини, производствено оборудване, както и дейности надолу по веригата като опаковане, тестване и сглобяване – и всичко това няма как да бъде преместено с лека ръка на друго място извън Азия, най-вече, че няма и как да се постигне същата цена на тези дейности.

Ето как 52 милиарда долара започват да изглеждат като малък разход. Boston Consulting Group очаква, че ще са необходими $900 милиарда до $1,23 трилиона разходи за създаване на самодостатъчни вериги за доставки на полупроводници в световен мащаб. Само за една потенциална автономия на САЩ ще бъдат необходими между 350 до 420 милиарда долара. И тази цена е в противоречие с капиталистическия импулс за възнаграждение на най-евтините доставчици.

„Това определено ще създаде неефективност на веригата за доставки“, каза анализаторът на BCG Мат Лангион. „Разходите ще се повишат. Но трябва да има повече излишък в системата.“

Така най-смелите амбиции за постигане на високо ниво на технологична независимост и автономия на САЩ се простират до там, че най-големите надежди са един ден в страната да се сглобяват устройства с произведени на местно ниво чипове и с партньорства за други производствени дейности с Азия, както и с евентуални инвестиции в близки държави, като например в Мексико.

Основателят и бивш главен изпълнителен директор на TSMC Морис Чанг е скептичен. „Няма да е възможно да върнете часовника назад“, каза Чанг през октомври. „Ако искате да възстановите пълна верига за доставки на полупроводници в Съединените щати, няма да откриете, че това е възможна задача.

Кой губи от разделянето на веригите за доставки на електроника?

Ребалансирането на глобалните вериги за доставки не звучи толкова страхотно за компании, които не се облагодетелстват, като китайския производител на телефони и мрежово оборудване Huawei, гигант с приходи от 71 милиарда долара за първите три тримесечия на 2021 г. Администрацията на Тръмп вярваше, че нейното мрежово оборудване представлява заплаха за националната сигурност и администрацията на Байдън се съгласи с това, така че продажбите на продукти на Huawei продължават да бъдат блокирани в САЩ. Повдигането на бариери срещу отвъдморските компании и популяризирането на американски може да накара Китай или други да заемат същата позиция срещу американски компании, каза Анди Пърди, главен директор по сигурността на Huawei САЩ.

„Има някои големи непредвидени последици [от търговските бариери], които наистина ще навредят на САЩ в дългосрочен план“, казва Пърди. „Ако на американската полупроводникова индустрия не бъде позволено да продава на Huawei или китайски компании, това ще отмени много от добрите неща, които администрацията на Байдън се опитва да направи.

Всъщност Huawei се отказа от някои чипове, произведени в САЩ.

Но дори Андрю Фелдман, главен изпълнителен директор на производителя на AI чипове и компютри Cerebras, смята, че има риск да се разчита твърде много на Samsung и TSMC – производителят на чипове, на който разчита и неговата компания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини