Как AMD и Intel заедно направиха настолния хардуер много по-евтин?

10
1898

AMD току-що пусна своите процесори Ryzen 3 3100 и 3300X и те са най-доброто нещо, което сме виждали в ценовия диапазон от 100 до 150 щатски долара от години. Тези процесори не само са изключително достъпни, но благодарение на архитектурата Zen 2, на която са базирани, те осигуряват и доста значителни нива на производителността, които преди години просто биха били немислими за този ценови клас.

Но AMD не са сами в това. Intel е обект на много потребителско нехаресване в наши дни и това е напълно разбираемо. Бяхме заседнали с процесорите Coffe Lake Refresh от 9-то поколение близо две години и дори те спряха да бъдат впечатляващи едва няколко месеца, след като официално тръгнаха в продажба.

Comet Lake-S сега обаче са тук и макар и все още да не сме имали възможността да тестваме тези процесори, сега цялата серия има поддръжка на Hyper – Threading, заедно с големи възможности за увеличаване на максималната тактова честота (както и с голяма консумация на енергия).

И така, в общи линии, можем да кажем, че в момента сме достигнали златния период в начинанието наречено сглобяване на настолен компютър с избрани компоненти и определено има за какво още да се вълнуваме.

Процесорите Ryzen наистина са исторически момент

Откакто първите процесори от серията AMD Ryzen тръгнаха на пазара, хората бяха възхитени как е възможно да бъде постигната толкова висока производителност на толкова по-ниска цена спрямо тази на конкурентните модели на Intel. И макар и първото поколение Ryzen да имаше своите недостатъци, появяването му на на бял свят накара потребителите и анализаторите да очакват, че двата гиганта в производството на настолни чипове Intel и AMD непрекъснато ще се усъвършенстват и ще представят все по-достъпни чипове за потребителите. 2019-та обаче също беше съществена за пазара на процесори – именно тогава AMD премина към 7 nm технологичен производствен процес, докато Intel остана на 14 nm, с което ясно се очерта колко много бившият лидер в момента изостава. За крайните потребители също не е трудно да направят своите сравнения и заключения – вземете който и да е процесор на AMD и го сравнете с някой от конкурентите на Intel за същата или дори малко по-висока цена в производителността според тестовете на кой и да е бенчмарк – например Passmark. Веднага ще откриете разлика възлизаща на десетки проценти в полза на моделите на AMD.

Единствената сила на Intel, с която все още запазва пазарен дял, е водещата позиция в производителността при гейминг, както и в мобилния пазар на процесори за лаптопи, но не защото предлагат по-добра производителност, в този показател мобилните серии на AMD също са лидер, а поради факта, че новите поколения предлагат значително по-ниска и оптимизирана консумация на електроенергия, което осигурява много по-дълъг живот на батерията с едно зареждане спрямо лаптопите с чипове на AMD, но това определено не е нещо, което ще продължи вечно.

Друга повратна точка беше въвеждането на евтини мноядрени и многопоточни процесори на пазара от страна на AMD. Още от второто поколение Ryzen, производителят предлага на пазара процесори с по 8 ядра и 16 нишки на цени под 300 щатски долара – нещо, което няма аналог в Intel. В днешно време обаче, Синият отбор е въвел поддръжка на Hyper Threading за всички свои модели от най-нисък до най-висок клас, както може би някои от вас са забелязали, Hyper Threading можем да видим дори в Intel Pentium Gold G6400T.

Това означава, че без значение с какъв бюджет разполагате за сглобяването на нов компютър, може да получите висока многоядрена производителност на сравнително ниска цена. Дори и да имате само няколко стотин лева, можете да сглобите компютър, който е не само достатъчно мощен за почти всички съвременни игри, но и в същото време достатъчно добър, за да се справи с голяма част от задачите по монтиране и обработване на видео.

Добър знак за бъдещето на настолния хардуер

Много дълго време PC игрите бяха едно ядрени приложения. Днес огромна част от най-популярните заглавия използват само едно или две от вашите процесорни ядра, напълно игнорирайки мощността на всички останали – именно това е и причината Intel все още да е лидер в гейминга, тъй като моделите им все още се справят по-добре в едноядрената производителност от тези на AMD.

Тъй като голяма част от компютърните игри все още използват процесори Intel, дори AMD да водят сериозно в продажбите през последните няколко години, това всъщност не е чак такъв проблем за Синия отбор или за пазара на настолен хардуер изобщо. Като цяло изглежда, че процесорите на Intel ще се отличават с по-висока едноядрена производителност още доста дълго време.

През последните няколко години обаче имаше много игри, които успяха поне малко да се откъснат от тази тенденция. Заглавия като Bettlefield V и Assassin’s Creed Odyssey са сериозно фрагментирани от гледна точка на изпълнените в процесорните ядра, което всъщност им дава възможност да използват повече нишки, което пък от своя страна значи по-добро оползотворяване на процесорната мощност. Всъщност много от компютърните игри, които тестваме в нашите статии, вече започнаха да вървят по пътя на „фрагментирането“ или разделяне на изпълнението в повече ядра – такива заглавия са Doom Eternal и Red Dead Redemption 2.

И когато вземете предвид, че конзолите от следващото поколение вече разполагат с процесори AMD Zen 2 с 8 ядра и 16 нишки, напълно очакваме разработчиците на PC игри да продължат тепърва да вървят в тази посока. С огромната инсталационна база, която конзолите носят със себе си, е невъзможно игрите да не бъдат оптимизирани за работа и изпълнение на много процесорни ядра.

Дори преди да излязат тези гейминг конзоли, многоядрените процесори бързо започнаха да се превръщат в основен двигател на голяма част от съвременните геймърски конфигурации. Според най-новото проучване на Steam Hardware, коичеството на процесорните ядра в компютърните конфигурации експоненциално расте на всеки няколко години – четириядрените процесори намаляват до 48,89% на пазара от 52,49% през декември 2019 г., и особено сега, когато се носят слухове, че в следващото поколение AMD Ryzen 4000 едно физическо ядро ще може да осигурява цели четири виртуални нишки, което от своя страна ще рече, че така например един 8 – ядрен процесор ще идва с 32 виртуални ядра.

Осем ядрените процесори обаче са основните герои на пазара в момента, като тяхната глобална употреба е нараснала от 20,13% до 22,58% сред потребителската база на Steam за последните 5 месеца, докато 6,7% вече използват хай енд 8-ядрени чипове. Ако 6 и 8 ядрените процесори продължават да трупат популярност със същите темпове, то геймингът неизбежно ще стане мноядрен – в крайна сметка именно така работи пазара на технологиите, чрез създаване на тенденция и нейното последване.

Сега е идеалното време за сглобяване на бюджетен компютър

Съдейки по нашия богат опит в хардуера и дългогодишни наблюдения, смело можем да заключим, че досега не е имало по-добър момент за сглобяване на по-евтин настолен компютър и никога не сте можели да получите такава производителност на цената, на която можете да я получите в момента, с други думи, съотношението между цена и качество на пазара на хардуер за настолни компютри никога досега не е било толкова високо. Да вземем например средния клас процесор на AMD Ryzen 5 3600X, който е мощен колкото флагманските модели на Intel в момента със своята ниска цена и видео картата Nvidia GeForce RTX 2060 – с тези два компонента и останалите необходими части от среден клас, можете да сглобите гейминг машина за около хиляда щатски долара, чиито аналог от гледна точка на производителността в предишни години най-малко би ви струвал поне 2000 щатски долара. Определено имаме право?

Разбира се, Intel не са съвсем за подценяване. Все още не сме имали възможността да тестваме ново обявените настолни процесори Intel Comet Lake – S, но само като разглеждаме продуктовата линия Core i3 от новото поколение, можем просто да кажем, че те ще бъдат отлично решение за хора, които се опитват да спестят пари и да не се изхвърлят при сглобяването на следващия им настолен компютър за игри.

Освен това, тепърва предстои да очакваме от компанията да пусне своите първи 7 – нанометрови модели процесори, като очакваме, че все пак ще има възможност да развие сравнително непознати досега възможности на чиповете си, предвид огромния ръст в производителността и енергийната ефективност, който демонстрираха AMD през изминалата година при прехода си от 14 към 7 нанометра.

При всички положения, най-сетне се намираме във времена, в които на пазара на процесори за настолни компютри има реална конкуренция и двата хардуерни гиганта се борят да представят най-доброто, което са способни да произведат в рамките на годината. А това определено е едно от най-хубавите неща, които са ни се случвали през последното десетилетие в света на хардуера, предвид дългогодишната монополна позиция на Intel, която даде на компанията позицията да манипулира и контролира пазара и най-вече да налага нереалистични ценови политики за процесорите си, които AMD успешно торпилира и показа на потребителите по целия свят колко наистина струват добрите настолни процесори.

Както започнахме статията си, дори да закупите 100 доларов процесор на AMD, ще получите качество и мощност, които няма как дори да сте очаквали за толкова ниска цена.

Освен пазара на процесори обаче, AMD раздвижва и пазара на много други области от настолния хардуер. Така например, вероятно отдавна ви е направило впечатление, че дънните платки с чипсети на AMD са поне няколко идеи по-евтини от тези с чипсет на Intel, или предлагат по-голям форм фактор, по-големи възможности за овър клок, повече слотове и портове и други, спрямо тези на Intel. Освен това, процесорите Ryzen са силно зависими от тактовата честота на оперативната памет и поради завишеното търсене на по-бързи памети, в момента цените на DDR4 са в една от най-ниските си точки, което разбира се се дължи и на факта, че в момента се работи и по концепцията за DDR5 и на пазара вече има представени реални платки от новото поколение.

Няма да бъде лъжа, ако кажем, че с представянето на своите процесори Ryzen, от което досега ежегодно бива представяно ново поколение, AMD сбъдна мечтата на всеки хардуерен любител и дори на професионалистите, които създават съдържание и разчитат на висока изчислителна мощност като раздвижи целия пазар на настолен хардуер и го направи отново атрактивен за професионалистите, които имат нужда от огромна мощност, която на този етап няма как да получат от който и да било друг потребителски хардуерен клас.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари