Калтек предложи миниатюрни оптични жироскопи

3
713

Жироскопите са устройства, с помощта на които безпилотните автомобили, летателните апарати и портативните електронни устройства определят своята ориентация в пространството. Първите жироскопи включваха в конструкцията си масивни дискове, въртящи се с висока скорост около оста си. Но ако отворим някой съвременен смартфон ще видим, че в него се използва жироскоп с размери на малък чип. Това стана възможно чрез използването на MEMS сензорите, които измерват силите, действащи на два идентични по маса обекти, движещи се в противоположни направления. Но MEMS жироскопите са частично механични устройства и имат редица ограничения, включително и невисока чувствителност.

Оптичните жироскопи нямат никакви подвижни части и благодарение на високата си чувствителност осигуряват много точно измерване на положението в пространството. Използва се ефекта на Саняк, свързан с Общата теория на относителността на Айнщайн. Лъч светлина се разделя на два лъча, движещи се в противоположни направления по затворен световод. Изменението на положението на сензора, по-точно неговото завъртане около една от осите на движението на лъчите светлина принуждава единият от лъчите да пристига до чувствителния елемент с малко изпреварване спрямо другия лъч. С помощта на три пръстеновидни световода, съвпадащи с осите на триизмерното пространство, става възможно да се изчисли текущата пространствена ориентация на целия сензор.

Създаваните досега високоточни оптични жироскопи имаха размер колкото топка за голф и не можеха да се използват в портативните електронни устройства. Сега учените от Калифорнийския технологичен институт (Калтек) създадоха оптичен жироскоп от нов вид, който е 500 пъти по-малък от досегашните. Неговите чувствителни елементи могат да регистрират 30 пъти по-слаби промени във фазата на светлината. Новите оптични жироскопи са с размер на зрънце ориз.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
shmaizeraЛюбэOZZY Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
OZZY
OZZY

Калифорнийския технологичен институт,не пекинския или московския.Толкова за китайците.

Любэ
Любэ

– Какво е американски университет?
– Това е място, където руски евреи преподават висша математика на китайски студенти.

shmaizera
shmaizera

Е нали ще го откраднат…за какво да го измислят…;)