КамАЗ изглежда ще представи безпилотен автомобил по-рано от Apple

0
127

Президентът на компанията Cognitive Technologies, която работи съвместно с автомобилния производител КамАЗ съобщи, че първата версия на първия руски безпилотен автомобил, базиран на „КамАЗ“ ще бъде представен през 2017 година. Олга Ускова допълни, че роботизираният автомобил със сигурност ще се появи по-рано от хипотетичния Apple Car, презентацията на който се очаква през 2019 година.

 

Cognitive Technologies работи върху специализирания софтуер за автоматично управление и помощ на шофьора Advanced Driver Assistance System (ADAS) и вече е готова с неговата предварителна версия, предназначена за промишлено използване. Компютърната система използва елементи на изкуствен интелект.

Според класификациите на SAE International, съществуват 6 класа на автономно управление на автомобила: нулевото ниво означава изцяло ръчно управление и последния пети клас – изцяло автономно управление на автомобила. Руската система ADAS засега отговаря на критериите на първото ниво от международната класификация, което включва автоматизирана система за предупреждаване за възможност от сблъсък, разпознаване на маркировката и пешеходните пътеки, идентификация на пътните знаци.

 

Според досегашната информация, автономният автомобил на Apple трябва да бъде представен до края на това десетилетие. За създаването на този иновативен автомобил бе създаден проекта Titan, в който бяха подмамени специалисти от Tesla Motors, Ford, Daimler и General Motors, които най-неочаквано в началото на този месец бяха уволнени.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари