fbpx
16.8 C
София

Канадски инжeнери проектираха дрон който може да „вижда през стени“ с помощта на WiFi

Изследователи от Университета на Ватерло са проектирали дрон, който с помощта на Wi-Fi, може жда определи къде в стаята се намират устройства като мобилни телефони, смарт часовници, лаптопи и таблети и да създаде план с карта на стаята

Най-четени

Ако има едно умение или способност, които всяко дете, което иска да бъде шпионин или супергерой, би искало да притежава, това би било да е способността да вижда през стените. Благодарение на екип от канадски инженери, шпионите в реалния живот може да се доближат с една стъпка до това явление.

Екип от инженери и изследователи от Университета във Ватерло са разработили дрон, който има способността да вижда през стени. Е, донякъде. Екипът от инженери е направил дрон, който използва WiFi мрежи, за да открива устройства, поддържащи WiFi, и да създава приблизителна карта на мястото, където всяко устройство се намира в дадена стая.

Дронът е наречен Wi-Peep. Начинът, по който работи, е с помощта на оператор, който прелита с устройството възможно най-близо до сградата. След като се издигне и се приближи до помещението, което трябва да провери, операторът стартира програма, която използва WiFi мрежите на обитателите, за да открие всички устройства, поддържащи WiFi в сградата.

След това Wi-Peep се възползва от пропуск в свързаността, наречен „учтив WiFi“. Дори ако мрежата е защитена с парола, интелигентните устройства автоматично отговарят на опитите за контакт от устройства, ако са в обхвата им. Wi-Peep изпраща няколко съобщения до дадено устройство по време на полет и след това измерва времето за отговор на всяко от тях, което му позволява да определи местоположението на всяко устройство. Изчисленията са толкова добре направени, че могат да определят местоположението на всяко устройство, като лаптоп, мобилен телефон или таблет, с точност до един метър.

„Устройствата Wi-Peep са като светлини във видимия спектър, а стените са като стъкло“, казва д-р Али Абеди, професор по компютърни науки във Ватерло.

„С помощта на подобна технология може да се проследява движението на охранителите в банка, като се следи местоположението на техните телефони или смарт часовници. По същия начин следовател или шпионин би могъл да определи местоположението и вида на смарт устройствата в дома, включително охранителни камери, лаптопи и смарт телевизори, за да намери подходящ начин за проникване. Освен това работата на устройството с помощта на дрон означава, че то може да се използва бързо и дистанционно, без да има голяма вероятност потребителят да бъде открит“, добави Абеди.

Екипът на Абеди е създал Wi-Peep с помощта на закупен от магазина дрон и хардуер на стойност 20 долара.

„Веднага след като бе открита дупката в Polite WiFi, осъзнахме, че този вид атака е възможна“, цитира Абеди SciTechDaily.

Целта на експеримента и създаването на устройството всъщност не е била да се подпомогнат шпионите. Тя е била да се демонстрира колко лесно е да се открият пропуски и грешки в сегашните ни стандарти за интернет свързаност и как те да бъдат отстранени.

„На фундаментално ниво трябва да поправим дупката в Polite WiFi, така че нашите устройства да не отговарят на непознати такива“, каза Абеди и добави, че може би работата им в тази област ще бъде взета предвид при протоколите за безжична връзка от следващо поколение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини