Квантова навигация: автономен „GPS“, който не може да бъде хакнат

4
2464

Учените от военноморската академия на САЩ работят върху неуязвими квантови навигатори, които нямат нужда от сателит.

Квантовият навигатор (на снимката) е цилиндър с размери 30х15 сантиметра. В центъра е поставен куб от изкуствен диамант с размери колкото кристал на готварска сол. Във въглеродната решетка на изкуствения диамант са въведени атоми на азота, които превръщат изкуствения кристал в идеален суперточен детектор на магнитно поле.

Идеята е следната. Когато през куба от изкуствен диамант премине лъча на зелен лазер, азотните атоми започват да изпускат червена светлина. Според постулатите на квантовата механика, в зависимост от силата и направлението на магнитното поле, в което се намира диамантеният куб, интензивността на червената светлина се променя. Чрез измерването на тези промени се фиксират и най-незначителните промени в магнитното поле.

Именно тази висока точност за определяне на магнитното поле се използва за навигация. Учените заявиха, че техният магнитометър може да фиксира и определи направлението на магнитното поле, формирано от всички известни към днешен ден магнитни аномалии. Местонахождението на магнитните аномалии отдавна е фиксирано с голяма точност и устройството просто определя собственото си положение в триизмерното пространство спрямо тях.

Засега корабите и самолетите не използват подобна система, понеже тя може да определя само силата на магнитното поле, но не и неговия вектор. Но новото устройство измерва и вектора. Ето защо за неговата работа не е необходим външна връзка, още по-малко – GPS сателит в орбита, който може да бъде хакнат или заглушен и дори унищожен. Учените уточниха, че устройството не е предназначено да замени GPS, а по-скоро да го допълва.

Новият квантов навигатор вече е тестван на кораб, самолет и военен бронетранспортьор. Следващите версии на новия навигатор ще бъдат с размер колкото хокейна шайба.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари