Квантов кондензатор колкото пощенска марка може да съхранява до 100 TB данни

0
1119

Британски физици първи в света създадоха квантов кондензатор, който може да генерира и съхранява спиновото състояние на електроните в продължение на няколко часа. Това откритие ще даде възможност за разработването на съвсем ново поколение електроника, което консумира по-малко енергия и генерира по-малко топлина.

В електрониката кондензаторът се използва за натрупване на електрически заряд. В квантовата електроника кондензаторът работи на сходен принцип, но освен заряда, натрупва и състоянието на спина на голяма група електрони.

Тази способност разкрива нов път за създаването на устройства от нов вид, които могат много по-ефективно да запазват информацията и по този начин техните физически размери са съвсем малки. Квантовият кондензатор от подобен тип във вид на квадрат със страна 2,5 см може да съхрани 100 TB данни.

„Това е неголям, но значителен пробив към извършването на революция в електрониката, която ще бъде предизвикана от използването на принципите на квантовите технологии“ – каза Оскар Кеспедес, научен ръководител на проекта.

Според учения, към днешен ден 70% от енергията, която се използва в електронните устройства, като компютрите и смартфоните, отива напразно във вид на топлина. Това е неефективно и ограничава възможностите на съвременните технологии. Освен това, въглеродната следа на интернет вече достигна нивото на авиацията и с всяка изминала година расте. Благодарение на използването на новия вид компоненти можем да се избавим от топлинните загуби.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за