Китайските партньори на AMD няма да получат архитектурите Zen+ и Zen 2

3
1155

Генералният директор на AMD Лиза Су (Lisa Su) в интервю за изданието Tom’s Hardware заяви, че компанията няма да продава лицензите на своите най-нови х86 процесорни архитектури за Китай.

Преди три години, през 2016-та, Китай и AMD създадоха съвместното предприятие Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd. (THATIC) за разработване и производство на процесори. AMD продаде на Китай лиценза за производството на чипове с архитектура Zen за $293 милиона плюс получаването на лицензни такси за всеки произведен процесор. Към днешен ден, в рамките на тази сделка AMD е получила около $60 милиона.

Лиза Су уточни, че в рамките на договора с THATIC се предвижда лицензирането на технологията от само едно поколение процесори. По този начин китайското предприятие има достъп само до процесорната архитектура Zen, която може да се използва за производството на чипове за сървъри и работни станции. Китай няма и по всичко личи, че и няма да има лицензи за Zen+ и за многообещаващата архитектура Zen 2.

На фона на задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай, лицензирането на най-новите технологии на Advanced Micro Devices изглежда твърде малко вероятно.

Китайските процесори Hygon с архитектура Zen са със Socket SP3, точно като оригиналните процесори на AMD. Единствената разлика между лицензното копие и оригинала е, че в Hygon се използват китайските стандарти за криптиране на данните.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oracle
Oracle

Че за какво са им на китайците тия печки?
И без това, само бучат и харчат ток 😉

Radical Vision
Radical Vision

И пак използва AMD ZEN архитектурата, не на интел решето/ раховец/ титаник архитектурата дето чеп за зеле не става. То и интел процесори харесват, НЕобразовани и НЕграмотни технически хора като тебе ратай такъв…

The Punisher
The Punisher

Вярно на китайците Интел печки не им трябват, за това са с AMD.