fbpx
-4.3 C
София

Китайският 128-ядрен процесор, разбил редица рекорди, е изхвърлен от класациите

Най-четени

Комитетът SPEC е изключил от класацията си световния рекорд на произвеждания в Китай процесор Yintian 710 в бенчмарка CPU 2017. Това е индустриален бенчмарк за чипове. Организацията се е позовала на проблеми с наличността. 

Бяхме впечатлени, когато Alibaba представи своя 128-ядрен процесор, произведен на възел N5 на TSMC преди около година. Бяхме още по-впечатлени, когато този процесор счупи някои рекорди преди около пет месеца. Въпреки това се почувствахме малко притеснени поради ограничената наличност на предварителни образци, дори в облака на Alibaba. 

SPEC определи, че този резултат не съответства на насоките на SPEC OSG за обща наличност и на правилата за изпълнение и отчитане на SPEC CPU 2017. По-конкретно, подателят е уведомил SPEC, че изискванията за обща наличност не са спазени.

Не знаем дали липсата на наличност се е появила заради ограниченията на Съединените щати срещу китайския сектор на полупроводниците. Това със сигурност може да е източникът на проблема. 

Alibaba заяви, че Yitian 710 може да постигне резултат от 440 цели числа в SPECint2017. 

Това е сравнимо с производителността на машина с два сокета, захранвана от 32-ядрения Xeon Platinum 8362 на Intel (64 ядра на 2.80 GHz). Твърди се, че този забележителен резултат е получен на хардуер, който едва ли е бил достъпен дори за потребителите на облака на Alibaba. 

Проблемът за Alibaba е, че това ниво на производителност е достатъчно, за да попадне в обхвата на новите американски правила за износ. 

Сървърният SoC Yitian 710 съдържа около 60 милиарда транзистора, което го прави един от най-сложните процесори, разработвани някога. TSMC го произвежда на един от производствените си възли N5 (5nm клас), който попада в обхвата на американските санкции срещу китайския сектор на полупроводниците и суперкомпютрите. 

И докато американските санкции срещу китайската полупроводникова индустрия са добре известни, в тази история има още една брънка. 

Един чип с 60 милиарда транзистора би бил склонен към чести несъответствия между отделните бройки. Това означава, че по-голям процент от нормалното от произведените чипове ще се окаже в кошчето за боклук. Alibaba косвено потвърди, че нейният SoC не се представя според желаната спецификация, когато предложи на няколко избрани да изпробват SoC с по-ниска спецификация в нейния облак. Може би именно тази спънка е причината, поради която не са произведени достатъчно чипове.

Дали ще видим промяна в ситуацията? Така както изглежда, напълно възможно е проектът генерално да се окаже провал. Може би ще видим нова итерация на чипа, която е по-оптимизирана? Ще следим за информация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини