Китайският EPYC: на Computex бяха забелязани сървърни чипове Hygon с архитектура Zen

2
505

Неотдавна в Китай започна производството на работни станции, с използването на процесорите Hygon Dhyana, базирани на x86 архитектурата Zen. Тези чипове се произвеждат по лиценз на Advanced Micro Devices и са предназначени единствено за китайския пазар. Техническите характеристики на тези чипове са аналогични на решенията Summit Ridge (Ryzen 1000), а разликите са в добавената хардуерна поддръжка на различните китайски алгоритми за криптиране на информацията. Китайският ОЕМ производител Sugon вече започна доставките на първите работни станции, базирани на процесорите Hygon Dhyana.

Китайските партньори на AMD явно не възнамеряват да се ограничават само с производството на 8-ядрени процесори и съвсем скоро ще започнат доставките на сървърни процесори EPYC от първо поколение. Екземпляри от новите чипове бяха демонстрирани на голямото изложение Computex 2019 и според снимките, не се различават особено много от оригиналните чипове. Нещо повече, в сървърите с тези процесори китайските производители възнамеряват да използват дънни платки, предназначени за оригиналните AMD EPYC.

Характеристиките на китайските сървърни процесори Hygon Dhyana не се съобщават. Но като се има предвид, че това са аналогични продукти, може да се каже, че те имат до 32 физически процесорни ядра с поддръжката на многопоточна работа и до 64 MB кеш памет от трето ниво. Да напомним, че тези процесори няма да напускат пределите на Китай.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Radical Vision
Radical Vision

А такааа, много ама много чудно защо не ползват прекрасната архитектура на интел с нея идват много ватове консумация, масови дупки в сигурността, по лошо IPC, доста по високи цени просто са много по добри, да хващат да минават на интел, че са се объркали….

Станислав
Станислав

Как можа да ги изпусне г-н Тръмп? Явно докато едните китайци „спорят“ с него (Huawei) и не искат да му играят по свирката, то другите китайци измъкват технологии… Тъй де – за едните може, а за други – не може. Разликата, е че едните измъкват технологии, а другите се опитват да наложат защитена технология, в която американското Интернет снифване не работи…