Китайски миникомпютър с размер на монета

0
21

Китайската Ingenic Semiconductor анонсира миниатюрен компютър, предназначен за използване в носимата електроника. Устройството е с рамер на монета, нарича се Newton и е първият миникомпютър, базиран на MIPS процесор.

Това е печатна платка, подобна на известния Raspberry Pi, но с тройно по-малки размери. Подобни модули за сглобяване на собствени устройства стават все по-популярни на пазара и са подходящи за изграждане на миниатюрна и портативна техника. Newton разполага с вграден процесор, флаш-памет, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC модули и разнообразни сензори. Размерите на платката са около 2х4 сантиметра или по-точно 21,6х38,4 милиметра. Производителят съобщи, че миникомпютърът вече се продава, но засега цената не е известна.

Процесорът на устройството работи с тактова честота 1 GHz, а графичното ядро може да обработва 720р видео с честота 30 кадъра в секунда. Налице са 256 KB кеш памет от второ ниво, UART, USB и GPIO портове. Платката може да адресира до 3 GB постоянна памет.

Според производителя, ключова характеристика на този миниатюрен компютър е ниската консумация на електрическа енергия. В състояние на готовност устройството консумира 4 миливата, максималната консумация не превишава 260 mW, а при възпроизвеждане на MP3 файлове е достатъчна мощност от 100 mW.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за