Китайски овърклокър счупи световния рекорд за максимална честота на DDR4 RAM памет с Crucial Ballistix

9
1194

Китайски ентусиаст с името baby-j, който се занимава с овърклок, успя да постави нов световен рекорд за най-висока достигната честота на DDR4 оперативна памет. Имайки предвид, че много скоро DDR5 паметите ще са в компютрите ни, много възможно е този рекорд да не остане неподобрен твърде дълго.

Според запис в HWBot, baby-j успява да стигне до 3502.1MHz (DDR4-7004) . Използвал е комплект памети Crucial Ballistix Max DDR4-4000 (BLM16G40C18U4B). Това, което е много интересно, е конфигурацията, която е използвал в приключението си. Тя е имала дънна платка MSI MEG B550 UNIFY-X (MS-7D13) и процесор AMD Ryzen 5 PRO 4650G.

За да стигне до рекордната скорост, baby-j е трябвало да отпусне таймингите на паметта до 22-26-26-46-127-1 (tCAS-tRC-tRP-tRAS-tCS-tCR) и да използва охлаждане с течен азот.

От Crucial отбелязаха постижението с публикация в Twitter.

С успеха си, baby-j измести предишния лидер в класацията, bianbao XE, до второто място. Последният е успял да постигне резултат от 3333.3MHz, отново с Crucial Ballistix Max памет.

От Overclock 3D отбелязват, че суровата производителност на паметта често остава на заден план, защото в очите на много геймъри и собственици на компютри въобще капацитетът е по-важен. Разбира се, предвид екстремните мерки, които са нужни за постигането на овърклок като споменатия, не е практично (и възможно) паметта да работи така 24/7.

Хубавото обаче е, че става ясно за много хора какво е възможно да се постигне. Освен това, резултатите могат да помогнат на производителите на памет да вдигнат летвата в бъдещите си продукти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари