fbpx
1.4 C
София

Китайски учени представиха безконтактен ЕКГ сензор с точност 90%

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Изданието South China Morning Post съобщи за създаден от китайски учени съвсем нов тип радиовълнов скенер, който може да регистрира биоелектрическата активност на сърцето от разстояние – нещо, върху което от много години работят изследователите от целия свят. Благодарение на новия сензор става възможно да се извършва дистанционно наблюдение на жизнените показатели на пациента. Това е важно, понеже редовният ЕКГ мониторинг играе важна роля в процеса на диагностика и профилактика на сърдечните заболявания, само че всички съвременни устройства от този тип изискват използването на сензори и електроди, поставени на гърдите на пациента.

Медицинските системи базирани на новите сензори не изискват медицински персонал за поставянето на електродите, но от друга страна, самата технология е твърде сложна и изисква предварително калибриране.

Създателите на новата технология споделят, че са създали устройство, което използва електромагнитни вълни за регистриране на сигналите от ударите на сърцето и другата биоелектрическа активност. За да се получи качествена ЕКГ те събират големи количества информация и от другите органи на човека с цел да елиминират ненужните сигнали и околните шумове. Използва се и специално създадена невронна мрежа, която използва получената информация за преобразуването на входния радиочестотен сигнал в изходен електрически сигнал.

Новата ЕКГ система е тествана на 35 пациента, като тестовете са с продължителност до 10 часа. Направени са сравнения на новата система с традиционните ЕКГ устройства. Оказа се, че безконтактното решение изгражда кардиограмата само 14 милисекунди по-късно от реалността, а точността е малко над 90%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини