Китай започна да купува оборудване втора ръка за производство на чипове

3
1844

Напрежението в отношенията между САЩ и Китай се оказаха от полза за някои японски компании. Изданието Nikkei Asia съобщи, че цената на вече използваното оборудване за производство на чипове е нараснала с 20% поради голямото търсене от страна на китайските производители на полупроводникови компоненти.

В продължение на няколко години САЩ систематично въвеждаше най-различни ограничения и санкции срещу китайски компании. През месец септември миналата година в черния списък бе включен най-големият китайски производител на полупроводникови продукти SMIC, а през месец декември влезе в сила забрана за използването на разработени в Америка технологии.

Оказа се, че продавачите на оборудване втора употреба за производство на чипове не попадат под тези санкции. Nikkei Asia заяви, че продавачите на подобна техника са се възползвали от ситуацията и са увеличили цените. Според съобщенията в медиите, цената на критично важното оборудване е нараснала тройно.

Изданието Mitsubishi UFJ Lease & Finance съобщи, че почти 90% от добре поддържаната техника от подобен род се изпраща в Китай. Друго издание подчерта, че машините, които преди няколко години са станали съвсем безполезни, сега се продават за по над $940 хиляди.

Малка част от това оборудване се използва в поточните линии, като останалата част се съхранява за всеки случай – ако се наложи да бъде усъвършенствано и използвано в бъдеще.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари