Китай започна производството на собствени 8 nm процесори

5
1704

Китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) официално обяви, че започва производството на малки серии чипове чрез своята нова технология –  N+1 от второ поколение, използваща 8 нанометров технологичен процес. Интернет порталът Gizmochina съобщи, че в началото ще бъдат произведени неголеми партиди процесори чрез 8 нанометров технологичен процес, които ще бъдат директен конкурент на 7 nm процесори на тайванската TSMC.

Според думите на генералния директор на SMIC Лян Менсонг, от гледна точка на мощността и стабилността новите китайски процесори съответстват на 7 nm чипове, но имат съществено преимущество – при тяхното производство не се налага използването екстремна ултравиолетова литография. Този начин на производство е значително по-опростено в сравнение с методите на TSMC и не изисква големи разходи за специализирани поточни линии. В сравнение с 14-нанометровия технологичен процес, новите чипове на SMIC предлагат 20% по-висока производителност и намаляване на консумацията с 57%.

Производителността на китайския чипове е с 15% по-слаба в сравнение със 7 nm процесори на TSMC, но те са по-добри от гледна точка на консумираната електрическа енергия.

Но дори и SMIC да успее да стартира масовото производство на собствени процесори чрез 8 нанометров технологичен процес, които могат да се конкурират със 7 nm чипове на TSMC, китайската компания не разполага със съпоставими производствени мощности. SMIC успява да произведе по 20-25 хиляди полупроводникови пластини годишно, докато TSMC произвежда стотици хиляди.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари