Китайският производител Hygon започна производството на х86 процесори с микроархитектура AMD Zen.

Проектът се реализира в рамките на мащабната китайска инициатива Made in China 2025. Тази инициатива има за цел да трансформира Китай от „Световна фабрика“ в „Световен технологичен лидер“. Hygon ще произвежда процесорите Dhyana, които ще бъдат конкуренти на процесорите на AMD, Intel и VIA Technologies.

Сключването на споразумението за производството на процесорите Dhyana струваше на китайската страна $293 милиона. AMD ще получава комисиони, които ще се начисляват на базата на продадените процесори Dhyana. Пазарните анализатори отбелязват, че сделката е била анонсирана през 2016 година. А тогава американската компания преживяваше нелеки времена и имаше нужда от финансови инжекции.

Съвместното предприятие се нарича Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd. (THATIC), като в него участва и AMD.

Уеб-порталът Techspot отбеляза, че AMD не предоставя на китайската страна окончателния дизайн на процесорите, а само някои по-напредничави технологии. Новите процесори са предназначени предимно за локалния сървърен пазар на Китай. В договоря ясно е посочено, че тези процесори могат да се продават единствено в Китай.

Всъщност, това е една лоша новина за Intel.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Даниел ДесподовКольоOZZYonline Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
online
online

Intel e катастрофа , никой не иска да му стане СЕО.

online
online

За 23 млрд можеха да купят ViA tech.

Кольо
Кольо

„Сключването на споразумението за производството на процесорите Dhyana струваше на китайската страна $293 милиарда.“
Г-н Десподов! Бихте ли намалили сумата едни нищо и никакви 1000 пъти, щото току що изкарахте АМД с пазарна капитализация над два пъти по-голяма от тази на Интел.

OZZY
OZZY

И кфо стана?Китай само консумира или краде технологии.

Кольо
Кольо

Според проамериканските, с неопределен джендер тролове лизачи – краде. Според нормалните хора – не краде.