Китай започна производството на SSD предназначени за добива на новата криптовалута Chia

5
3325

Новата криптовалута Chia, която наричат и Chia Coin е напълно в състояние да доведе до недостиг на хард и флаш дискове в целия свят. През последните няколко дни китайските майнъри трескаво изкупуват всички възможни хард и флаш дискове, които се използват при добива на новата криптовалута Chia. За разлика от другите криптовалути, добивът на Chia се осъществява не с помощта на процесор, видеокарта или специализиран ASIC чип. Вместо тях добивът на Chia изисква много дисково пространство. Това е и причината китайците да изкупуват всички налични HDD и SDD.

Криптовалута Chia Coin е измислена от създателя на BitTorrent Бреъм Коен (Bram Cohen) и е съвсем различна от другите цифрови валути. Chia, за разлика от Bitcoin, който се базира на принципа „Доказателство за работа“, използва модела „Доказателство за пространство и време“. Важно е, че новата криптовалута се счита за екологично чиста. Според създателя на Chia, при добива на тази цифрова валута се използва свободното дисково пространство в компютърните устройства. Идеята е, че хард и флаш дисковете са много по-евтини, няма недостиг на тези устройства, а за тяхната работа е необходима много по-малко енергия.

Всички, които са разбрали за тези особености на новата криптовалута, масово започнаха да купуват HDD и SSD. В Китай се купуват най-вече флаш дискове с капацитет от 4 до 18 TB. Новата криптовалутна треска може да доведе до възникването на дефицит за хард и флаш дискове, точно както Bitcoin и Ethereum доведоха до поскъпването и тоталния недостиг на чипове и видеокарти.

Според появилата се днес информация, на китайския пазар вече има недостиг на всякакви хард флаш дискове, като HDD с капацитет 8 TB вече никъде не могат да се намерят. По всичко личи, че съвсем скоро ще привършат и складовите запаси от най-обикновените хард дискове от потребителско ниво.

При добива на Chia Coin са необходими големи обеми дисково пространство, както и извършването на голям брой операции на четене и запис на данни. В тези условия дълготрайността (TBW) е не по-малко важна от скоростта за четене и писане на данните. Ето защо, масовите флаш дискове не са най-добрият избор за добив на тази криптовалута, понеже тяхната издръжливост не е особено висока. Очевидно е, че за криптоминьорите от новия вид основна цел са хард дисковете и флаш дисковете, които са специално произведени за центровете за обработка на данни и предлагат висока издръжливост и дълъг технологичен живот.

В тази ситуация китайската компания Jiahe Jinwei официално обяви, че започва работа върху нов проект за производство на специални SSD за добив на Chia Coin. Засега не са публикувани спецификациите на тези устройства, но явно те ще бъдат директно продавано на майнърите и няма да се появят в магазините.

Към днешен ден в Chia Coin мрежата вече са включени около 30 хиляди хард диска с общ капацитет 260 петабайта, като средно на всяко денонощие се добавят по още 500 HDD.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари