fbpx
5.8 C
София

Китай започна серийното производство на квантови процесори с 24 кубита

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Китай се нарежда на трето място след Канада и САЩ по серийното производство на собствени квантови компютри. Първата такава машина е 24-кубитовата Wuyuan, базирана на технологията на свръхпроводящите чипове. Предстои създаването и на 64-кубитова система.

Origin Quantum е производителят на първия масово произвеждан китайски квантов компютър, съобщава изданието Science and Technology Daily. Компютърът използва свръхпроводящи кубити, въпреки че портфолиото на производителя включва и спинови (полупроводникови) кубитови процесори. Origin Quantum е създал операционната система и софтуерния пакет, необходими за изпълнение на квантовите алгоритми, включително осигуряване на достъп до платформата чрез облачни услуги.

Origin Quantum е основана през 2017 г. от физици на Китайския университет за наука и технологии като отделна компания. През 2020 г. тя представи първия си свръхпроводим квантов компютър, наречен Wu Yuan. Той се базира на 6-кубитов свръхпроводящ квантов процесор KF C6-130.

Сега Origin Quantum работи над по-мощния, 64-битов квантов компютър Wukong. Интересно е, че при целия си напредък компанията е на сериозна финансова загуба и това едва ли ще се промени поне през следващите 10 години. Тя изразходва от 15 до 30 млн. долара годишно за научни изследвания и засега няма почти никакви приходи.

Ръководителят на компанията счита, че практическите и очевидни ползи от квантовите компютри за обикновените потребители ще станат по-очевидни в рамките на следващите 3-5 години. Това ще се отрази в разработването на нови лекарства, материали и в други области, в които класическите компютри вече не са в състояние да се справят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини