Китай построи най-големия радиотелескоп в света

3
92

В края на миналата седмица, на 3-ти юни бе завършен строежът на радиотелескопа „Китайското всевиждащо око“, познат още и като FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope)„. Редовната експлоатация на радиотелескопа FAST ще започне през месец септември тази година, като ще се търсят сигнали от извънземен живот, пулсари, гравитационни вълни и други.

 

Рефлекторът на гигантския радиотелескоп FAST е с площ колкото 30 футболни полета и е съставен от 4450 панела, като последният панел бе монтиран тази неделя и процедурата отне около един час. Това бе крайният етап в строителството на новия китайски радиотелескоп. Тестовете и настройката на оборудването ще започнат през август-септември тази година. Китайските астрономи и учени предвиждат 2 и 3-годишни изследвания, след което „Китайското всевиждащо око“ ще стане достъпно за учените от целия свят.

 

Строителството на радиотелескопа FAST е струвало $180 милиона и продължи 5 години. Първоначалните планове за строежа на FAST бяха публикувани още през 1994 година, когато започна търсенето на най-подходящата местност.

 

Китайските астрономи считат, че FAST без съмнение е най-амбициозният проект на човечеството за създаването на радиотелескоп. FAST може да приема радиосигнали от разстояние над 1000 светлинни години.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари