Китай представи мощния 8-ядрен ARM процесор D2000

1
1897

Китай продължава с пълни сили да разработва собствени процесори – това е необходимо както за справяне с американските санкции по отношение на редица компании от Поднебесната, така и за намаляване зависимостта от доставките от други страни.

Към днешен ден в това направление работят няколко компании. Едната от тях е Phytium Technology, която официално представи 8-ядрения ARM процесор D2000, предназначен за сглобяване на мощни персонални компютри. Този чип може да се използва както за неголеми компютърни системи с Mac Mini форм-фактор, така и в обикновените десктоп компютри.

Новият процесор е усъвършенствана версия на FeiTeng-2000/4, който бе представен през лятото на миналата година, но новият D2000 има двойно повече ядра – 8 вместо 4, както бе при предишния. Китайската компания Phytium направи важно изявление, че този процесор ще се използва за създаването на нов суперкомпютър, но едновременно с това той е много подходящ за потребителски компютърни системи.

Китайският ARM процесор D2000 разполага с осем FTC663 ядра, съвместими с ARMv8. Консумацията на този чип е 25 W при работа с тактова честота от 2,30 до 2,60 GHz. Всяко ядро на новия процесор има четири конвейера с възможност за извънредно изпълнение на командите, блок за динамично предсказване на условните преходи, плюс обновените и усъвършенствани INT и FP модули. За да се ускорят изчисленията с плаваща запетая разработчиците са добавили поддръжката на инструкцията Arm ASIMD.

Всяка двойка процесорни ядра има обща кеш памет от второ ниво с капацитет 2 MB. Всичките 8 ядра работят съвместно с кеша от трето ниво с капацитет 4 MB. Новият процесор предлага хардуерна поддръжка на алгоритмите за криптиране SM2, SM3, SM4 и SM9, както и със собствената платформа за информационна безопасност PSPA 1.0.

Що се отнася до входно-изходните операции, D2000 е оборудван със 128-битов интерфейс за DDR4-3200 / LPDDR4 оперативна памет, 34 линии PCIe 3.0, 32 линии GPIO и поддържа интерфейсите CAN, UART, I2C, SPI, както и LPC. Интересното е, че този чип поддържа работата със звук, но няма интегрирана графика.

Подобно на своя предшественик, D2000 има 1114-пинов FCBGA корпус с размери 32 х 35 милиметра. Крачетата на двата процесора са съвместими, така че е възможна подмяната на стария модел с новия.

Новият китайски ARM процесор D2000 се произвежда чрез 14-нанометров процес и се знае, че TSMC няма нищо общо. Може да се предположи, че производителят е китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) или тайванската GlobalFoundries, а може и да е Samsung Foundry

Към днешен ден бизнесът на Phytium се развива много добре. В сравнение с миналата година продажбите на процесорите на тази компания нараснаха 7,5 пъти.

Тази активност на китайските производители се обяснява с новата програма за подмяна на всички вносни елементи. Към днешен ден все повече компании и държавни организации на Поднебесната изцяло преминават към китайски хардуер и софтуер. През 2020 година тази компания успя да продаде милион и половина чипа, докато през 2019-а продаде едва 200 хиляди. Немалките 80% от това производство бе използвано в държавните структури на Китай.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари