Китай разработва суперкомпютър, използващ свръхпроводимост

0
717

Китай стартира технологичен проект, в който инвестира 1 милиард юана (~ $145,4 милиона). Целта на проекта е създаването на съвършено нов тип суперкомпютър, който е изцяло базиран на свръхпроводимост. Процесорите и другите компоненти на тази компютърна система са изготвени от материали, които работят, охладени до свръхниски температури, като по-този начин консумацията на енергия е от 40 до 1000 пъти по-ниска отколкото при класическите суперкомпютри. Първият подобен компютър е обявен за 2022 година.

Новият „свръхпроводящ“ съперкомпютър не е квантова изчислителна система. Но той работи с тактова честота 770 GHz и нагоре. Системата ще се използва във военната област, ядрената физика, медицината и т.н.

В изграждането на суперкомпютъра от нов тип участва компанията Xlichip от Шънджън, специализирана в производството на полупроводникова и свръхпроводяща електроника. През 2017 година именно тази компания започна производството на чипове, в кристалите на които се съдържат 10 000 свръхпроводящи компонента. А сега се разработва нов FPGA чип от подобен тип, който ще се използва за моделиране на още по-големи свръхпроводящи процесори за нови свръхпроводящи суперкомпютри.

САЩ също разработва подобни чипове. Група експерти от университета Стоуни Брук (Stony Brook University) и Масачузетския технологичен институт създаде свръхпроводящ чип с 800 000 логически елемента.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари