10.7 C
София

Китай ще получи лиценз за ARM микроархитектурата

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китай продължава да концентрира в страната технологични активи, необходими за самостоятелно развитие на своята компютърна индустрия. ARM съобщи, че предоставя лиценз за архитектурата ARMv8-A на китайската компания Semiconductor Technology, която е съвместно предприятие между китайската провинция Гуейджоу и филиал на Qualcomm.

 

Лицензът ще се използва за производство на сървърни ARM чипове. Малката провинция Гуейджоу е известна като един от най-големите цифрови хъбове, като на нейната територия са разположени 2,5 милиона сървъри, част от които се използват от водещите телекомуникационни компании на Китай.

Huaxintong Semiconductor Technology притежава и някои лицензии на Qualcomm и може да разработва собствени чипове.

Още преди 15 години Китай започна да работи върху проектирането и производството на собствени процесори за персонални компютри, сървъри и суперкомпютри, а тази година създаде най-бързия в света суперкомпютър Sunway TaihuLight, изцяло собствена разработка.

Търсенето на надеждни компоненти и оборудване за дата центрове, базирани на собствени технологии, които не могат да се атакуват и подслушват от външни организации, стремително нараства. Baidu и Tencent строят огромни сървърни ферми, подобни на инфраструктурите на Google и Facebook.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини