Кой иска процесор на Intel за $15500?

7
2016

Днес Intel без какъвто и да било излишен шум добави в своето портфолио новия процесор Intel Xeon Platinum 8284, който е най-производителният чип е серията Xeon Platinum 8200 (Cascade Lake-SP). Това е сървърен процесор, с който могат да се изграждат многопроцесорни конфигурации.

Както и другите представители на тази процесорна фамилия, излязла през месец април, новият флагмански модел е с LGA3647 сокет и се произвежда чрез усъвършенстван 14 нанометров технологичен процес.

Новият флагмански процесор Xeon Platinum 8284 има същите 28 физически ядра с поддръжката на технологията Hyper-Threading, но се различава от предишния Xeon Platinum 8280 с незначително увеличената тактова честота. По-точно, базовата честота на новия Xeon Platinum 8284 е с 300 MHz по-висока и сега е 3,0 GHz, като максималната тактова честота не се е променила и е същите 4,0 GHz. Разсейваната топлина също се е повишила – TDP от 205 е нараснал на 240 W.

В останалото новият Xeon Platinum 8284 не се различава от предишния Xeon Platinum 8280. Той има аналогичните 38,5 MB кеш памет от трето ниво, контролер за PCI Express 3.0 шината с поддръжката на 48 линии и може да адресира до 1 TB DDR4-2933 MHz оперативна памет.

Най-интересното е, че повишаването на минималната тактова честота с 300 MHz е увеличило цената на този чип с немалките $5 500. Предишният Xeon Platinum 8280 струва $10 009, а цената на новия чип е вече $15 460. Но това не е необичайно за сървърните процесори

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз-Съм
Аз-Съм

Лигата ще върви ли доуре на това процесорче 🙂 ?

Станислав
Станислав

Само тетрис да си цъкаш на него.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Не щот е бoклyк с уязвимости, високо TDP и цена, а и след пачове производителността им пада до ниво Nehalem..

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

По добър ли е от 32 ядрем Epyc надали, пълен пущиняк, за много пари и бонус уязвимости, си го наврат дека слънце не огрява тия жaлкapи от INhell..

Малииии
Малииии

Ревете дами. Хората си продават и правят пари а не като гладните хлорофилковци.

Йорданов
Йорданов
Кольо
Кольо

Това са просто два чипа като горния върху една подложка. За цената вероятно е безсмислено да говорим, щото сините тролове веднага ще ни осведомят че има професионалисти с бездънни джобове и едва ли не те самите са от тях и ще си избият разхода за отрицателно време.