Колко струва реално най-скъпата работна станция на Apple?

6
1032

Apple Mac Pro са работни станции, които се отличават от всички останали на пазара по много начини: дизайнът им е неповторим и не прилича на този на нито едни други компютри на пазара, обикновено са изключително мощни и дори идват със собствен комплект със супер скъпите аксесоари на Apple на някои пазари.

Един от последните модели Mac Pro идва на цена от 51 999 щатски долара и разполага с 28 физически ядра, благодарение на процесора Intel Xeon W-3275M и може да побере до 1.5 TB DDR4 ECC памет, два Radeon Pro Vega II Duo (които се равняват на четири GPU и 128 GB HBM2 памет) и 8 TB SSD.

Има обаче машини, способни да достигнат същите високи нива на производителност, на много по-ниска цена. Затова в тази статия решихме да покажем дали е възможно постигане на същата производителност с AMD Epyc работна станция, която да се конкурира с Mac Pro, но на по-ниска цена.

И така, нека преминем по същество. Radeon Pro Vega II Duo е видео карта, произведена специално за Mac Pro, затова няма как да разберем каква е пазарната ѝ цена и ще трябва да използваме аналогична в примерната конфигурация.

Работната станция ProMagix HD360A е най-високия модел в номенклатурата на Apple. Въпреки че може да достигне до 128 ядра, за целта на статията решихме да илюстрираме конфигурация с процесор AMD EPYC 7282, който идва с 32 физически ядра. Той лесно може да бъде сдвоен с 1,5 TB DDR4 ECC RAM памет, с каквато разполага и работната станция на Apple, а за видео карта могат да бъдат използвани два броя GeForce TITAN RTX, всяка от които с 24 GB памет.

Към конфигурацията добавете и Sabrent Rocket Q PCIe SSD, чифт 10 Gbps Ethernet мрежови адаптери, 850 W EVGA захранващ блок и кутия Supermicro H11DSi – всички тези компоненти заслужават наистина флагманска кутия. Така крайната цена на тази изключително способна и вероятно по нищо неотстъпваща на производителността на ProMagix машина струва само 31 900 щатски долара. Това е почти 20 000 долара по-евтино от най-скъпата версия на Apple Mac Pro.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари