Контролерът Marvell 88SS1079 се очаква да намали цените на флаш дисковете

0
26

Скъпите SSD със SATA 6 Gb/s постепенно поевтиняват и се прехвърлят в масовия сегмент. Използва се предимно четириканалния контролер 88SS1074 с две ARM Dragonite v5 процесорни ядра с тактова честота 400 MHz и четири NAND канала.

По време на изложението CES 2017 бе представен наследникът на този чип. Това е контролерът 88SS1079, който няма повече ядра, но част от компонентите, които досега се намираха на дънната платка, сега са интегрирани в чипа и по този начин флаш дисковете с новия контролер ще бъдат по-евтини. Опростява се и дизайнът на пътечките на печатната платка, но не дотолкова, че да се постави още един комплект флаш памет. Очаква се контролерът Marvell 88SS1079 да се използва в SSD като Crucial MX300, SanDisk X400 и WD Blue.

Излизането на нови флаш дискове с контролера Marvell 88SS1079 се очаква съвсем скоро, но наистина масовото производство на тези SSD ще започне с появата на новото поколение 3D NAND памети. Съчетаването на нов контролер, опростен дизайн на платката и най-новата многослойна флаш памет ще намали цената на данните в SSD. Това ще бъде особено осезателно в моделите SSD без буфер от DRAM памет. Очаква се топ-решенията с Marvell 88SS1079 да имат същите цени като днес, но много по-висока производителност.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за