Коронавирусът може да засегне търсенето на Intel

13
1071

Коронавирусната епидемия е преди всичко здравна криза. Но освен това, има ясно видимо икономическо въздействие върху целия свят. Изглежда обаче, че икономическите негативи, могат да се окажат от полза на някого – складовете на хардуерния гигант, популярен с производството на микропроцесорни чипове Intel, ще бъдат облекчени в идните седмици, поради намаленото търсене.

Доклад на DigiTimes подробно описва предполагаемите ефекти от вируса върху технологичната индустрия и търсенето на PC компоненти в Китай, позовавайки се на източници от веригите за доставки на хардуер.

Очакваше се китайският пазар на персонални компютри да се възстанови през 2020 г., но това очакване бе преобърнато благодарение на коронавируса. Въпреки че в момента вирусът има сравнително слабо въздействие като цяло, търсенето на компонентния пазар в някои отношения е силно засегнато, поради това, че потребителите избягват да посещават обществени места като технически търговски обекти и интернет кафенета. Дори може да си припомните, че Apple вече затвори своите магазини на територията на Китай и обяви, че те ще възстановят дейността си едва, когато официално бъде обявено, че епидемията на вируса е приключила.

Онлайн търговията

Вирусът едва ли ще засегне онлайн поръчките на хардуер, но нека не забравяме, че те се доставят от куриерски фирми, а хората, които са тревожни за здравето си покрай епидемията, може да спрат да приемат куриерски пратки, докато здравната криза се изчисти. Всичко това на теория ще означава, че търсенето на PC компоненти в Китай в следващите седмици ще намалее значително и Intel няма да има нужда да доставя толкова много процесори на китайския пазар. От своя страна тези процесори ще могат да бъдат насочени към други пазари, което в крайна сметка може и да се окаже положително – преди известно време стана ясно, че Intel има недостиг и превишено търсене на продукцията, но сега, след като търсенето в Китай ще намалее, това значи, че складовете на компанията ще бъдат облекчени.

Истинският негатив обаче ще го изпита AMD, тъй като ситуацията може да забави навлизането на компанията на пазара на персонални компютри, което в последните месеци върви в стремителен възход.

Всички тези заключения разбира се, са при все, че данните подадени от търговските вериги продаващи хардуер в Китай, са достоверни и анализите им на търсенето на пазара са точни. Дънните платки и графичните процесори също са сред засегнатите. DigiTimes подчертава и тенденциозно намаляващо търсене на дънни платки и графични процесори, което ще се отрази особено на компании като Asus и Gigabyte, които доставят една огромна част от продукцията си именно на пазарите в Китай.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари