Епопеята с продажбата на полупроводниковия бизнес на Toshiba, която се се проточи още от началото на тази година, най-накрая завърши. При това твърде неочаквано – с победата на консорциума, оглавен от Bain Capital Private Equity. Доскоро се считаше, че купувач след няколкомесечни спорове, ще бъде консорциум, оглавен от Western Digital, но явно има някакви проблеми.

Американската Western Digital, която участваше с дъщерната си компания SanDisk явно няма да зарадва на подобно развитие. Но SanDisk бе партньор на Toshiba в три съвместни предприятия за производство на флаш дискове и явно има притеснения, да не би това да спре сделката.

В консорциума-победител участват SK Hynix, фондацията Innovation Network Corporation и банката Development Bank of Japan. Беше се появила информация, че Apple също иска да участва в сделката с $3 милиарда, но тя не се потвърди.

Сумата на тази сделка е около $18 милиарда. Това не е малко, но е съществено по-малко от предлаганите по-рано от Foxconn, Amazon и Apple $28 милиарда. Явно сумата тук не е от решаващо значение, понеже са възможни проблеми с получаване на разрешение от регулаторните органи.

Ходът се счита за отличен от анализаторите, понеже голямото обединение на частни компании е заинтересовано в бързото възвръщане на инвестициите и ще се наложи вземането на решения за получаване на краткосрочна печалба, което е добре за крайния потребител.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за