Край на съвместната работа: Intel маха от пазара процесорите Kaby Lake-G с GPU AMD Radeon Vega

1
1718

Кратката съвместна работа на Intel и AMD в сферата на производство на съвместните процесори Kaby Lake-G е към края си. Да си припомним, че за първи път чухме за тези чипове преди около две години. Те обединяваха в едно най-доброто на двете компании: производителните процесорни ядра на Intel и отделният интегриран графичен ускорител AMD Radeon Vega, обменящи информация чрез PCIe шината.

Процесорите Kaby Lake-G се използваха в геймърските лаптопи. Но тези чипове съвсем скоро ще изчезнат от пазара. Intel официално съобщи, че от 31 януари 2020 година престава да приема поръчките на тези чипове, а доставките окончателно ще бъдат прекратени на 31 юли 2020 година. Отбелязва се, че към днешен ден клиентите са повече заинтересовани от другите продукти на Intel, което е довело до спирането на продажбите на Kaby Lake-G. По принцип търсенето на тези процесори не бе голямо, понеже заради налагащата се твърде странна подредба на чиповете на дънната платка, трябваше да се използват дъна със специфичен дизайн.

Да напомним, че Intel вече разработва свои графични решения и успя да привлече от AMD редица водещи специалисти от тази област. Навярно корпорацията съвсем скоро ще започне производството на собствени чипове с по-производителна интегрирана графика и вече няма да има нужда от помощта на AMD, която сега е основният конкурент на Intel.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

То нормално си е краят на жизненият цикъл на това поколение процесори. Все едно Интел не слагат края на производство и доставки на чисто своите стари поколения, като им дойде времето.