Помните ли концепцията на „пико“ проекторите? В началото на десетилетието тези малки и преносими устройства можеха да се видят навсякъде, но после изчезнаха. Това не е за учудване. Въпреки, че са малки, леки и преносими, тези пико проектори не предлагаха достатъчна яркост на изображението.

На пазара вече може да се открие новия мини проектор Sony MP-CD1, а ние побързахме да го вземем за тест, за да може лично да изпробваме възможностите му. Това устройство е в състояние да се превърне в хит, понеже предлага драстично увеличение на яркостта: от 32 ANSI лумена, както бе при предишните модели, на 105 ANSI лумена. Компромисът, който Sony е трябвало да направи за да постигне тази яркост е намалената разделителна способност – от 1920х720 пиксела на 854х480 пиксела.


Дизайн

Устройството тежи само 280 грама. Габаритните размери на новия проектор MP-CD1 са 83 х 16 х 150 милиметра – колкото обикновен 6-инчов смартфон. Отдолу са поставени четири гумени крачета. По този начин малкият проектор няма да бъде повлечен от кабелите.

Отстрани се намира едно стандартно 3,5-милиметрово аудио гнездо, подходящо за включването на малък говорител или усилвател. Устройството има вграден високоговорител, но е добре да се избягва неговото използване, понеже MP-CD1 няма бутон за силата на звука.

Бутонът за преминаване в режим на готовност, по време на възпроизвеждане може да се използва за превключване между нормално и ярко изображение.

Също отстрани е поставен HDMI порт, предвиден за включване на проектора към лаптоп, конзола или друго компютърно устройство. Добра идея е да се вземе HDMI стик, който дава възможност за безжичен стрийминг и лесното стриймване на видеата от смартфона или таблета към малкия проектор.

Настройки

Позиционирането на MP-CD1 с случва сравнително лесно, въпреки че първият път можете да имате леки затруднения – докато свикнете. Той е проектиран да показва изображения с краен максимален размер 120 инча при съотношение на страните 16:9 от разстояние 3,5 метра. Проекторът има софтуер за автоматична корекция на шрифта и образа.

Преместването на MP-CD1 дори на един инч не е желателно. Наличен е плъзгач за ръчно фокусиране, но той се използва трудно, понеже е твърде малък по размери. А ако трябва да повдигнете изображението (това със сигурност ще се наложи), е необходим по-специален статив, понеже MP-CD1 има нестандартна конзола за статив.

По време на тестовете бе използван подобен статив, за да се получи качествен 60-инчов образ от разстояние 1,5 метра от екрана. Тествахмее и с 80-инчово изображение от разстояние 2,3 метра. По-голямото изображение е по-бледо и пикселизирано,но не ни попречи да изгледаме няколко мача от световното в офиса.

Захранването на MP-CD1 се осъществява от 5000 mAh батерия, която при тестовете показа 3 часа автономна работа. Въпреки че малките проектори от този тип не са предназначени за гледане на филми, добре е когато гледаме нещо подобно, да не се притесняваме, че капацитетът на батерията ще се окаже недостатъчен.

Въпреки това, от едната страна на проектора е поставен USB-C порт, към който може да бъде включена стандартна външна акумулаторна батерия за смартфони или таблети. В комплекта е поставен USB-C-micro -> USB адаптер.

От друга страна, когато MP-CD1 е настроен и се включи, той е готов за работа само след няколко секунди.


Производителност

Преди да станем критични, нека си припомни, какво всъщност е MP-CD1. Това е съвсем опростен, миниатюрен преносим проектор. Той е предназначен да направи ежедневната работа удобна, а не за гледане на много филми, въпреки че ние доказахме, че това е възможно.

В новия проектор е използвана технологията DLP IntelliBright, с помощта на която цветовете изглеждат реални, с добър контраст, а изображението е качествено. С тази технология MP-CD1 показва много добри изображения в затъмнено помещение. В подобни условия малкото устройство се справя доста добре.

Всъщност, оказа се, че по-малкото пиксели на MP-CD1 са един мъдър начин за постигане на висока яркост. Но ако държите на по-качествено изображение, трябва да използвате по-малък размер. Можете да накарате проектора да показва 120-инчово изображение на стената. Но ще получите значително по-добро качество, ако го ограничите до 80 инча.

При гледане на филми, в затъмнени помещения MP-CD1 показва сравнително ярко 80-инчово изображение. Контрастът е малко недостатъчен, но липсват цветен шум и няма размиване на обектите при по-бързи движения.

Приятна изненада е, че MP-CD1 може да се използва за зареждане на смартфон или таблет. Това е добро решение и проекторът е много удобен при бизнес пътуване и командировка, където бързо можете да направите например, презентация, както и при необходимост да заредите мобилните си устройства. Много е удобен да се носи заедно със смартфона.

Оценка

Плюсове Минуси
Ултра портативен резолюция 854х480 пиксела
Готов за работа 5 секунди след включването Изображение максимум 80 инча
USB-C и HDMI портове Проблеми с трапецовиднoто изображение
Достатъчна яркост Трудно фокусиране
Работи от външна батерия Няма Bluetooth

 

Ако се налага да правите импровизирани презентации и не желаете да си имате работа с техниката в офисите и хотелите, MP-CD1 е чудесен. За предпочитане е да се носят малък външен активен говорител и стик, осигуряващ безжична връзка. Ако търсите проектор с голяма яркост за бизнеса или за учебно заведение разбира се, по-добре е да си вземете мултимедиен проектор за домашно кино и бизнес, с висока яркост.

В нашият случай проекторът свърши отлична работа в няколко презентации. На него успяхме да изгледаме с удоволствие няколко мача от световното. А и няколко филма. А най-приятното е, че проекторът се вади и прибира изключително бързо, така че няма да имате проблем за каквото и да го ползвате.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари