Учените от университета на Нов Южен Уелс, Австралия, изобретиха радикално нова архитектура за квантови компютри, базирана на кубити-тригери. Новият подход позволява създаването на големи мащабируеми квантови изчислителни системи, които са много по-опростени и евтини в сравнение със сегашните.

Благодарение на кубитите-тригери става възможно изготвянето на силициев квантов процесор с произволен брой кубити в него. Кубитите-тригери не се налага да имат точно позиционирани атоми в повърхността на кристала на процесора и могат да се намират на разстояния над 100 нанометра един от друг, оставайки заплетени на квантово ниво. Новите квантови процесори могат да се произвеждат със сегашните процесорни технологии, тяхното управление става чрез електрически сигнали, а не чрез външно магнитно поле, микровълново излъчване или лазер, както е в другите квантови системи.

Към днешен ден са създадени два типа кубити. Първите са силициеви, използващи спина (посоката на въртене) на атомите или електроните, но изискват съвсем точно разположение на кубита в кристала на чипа – от порядъка на 10-20 нанометра, за да не се наруши квантовата заплетеност.

Вторият тип квантови системи използват свръхпроводящи кубити, които обаче имат големи размери и е трудно да бъдат създадени системи с много кубити.

Основа на кубита от новия тип е един единствен фосфорен атом, поставен на известна дълбочина в силициева подложка, покрита с изолиращ слой от силициев диоксид. Над изолиращия слой е поставен управляващия метален електрод.

Новият кубит използва два параметъра едновременно – въртенето на електрона и въртенето на ядрото. На квантовата „0“ съответстват бързото въртене на ядрото и бавния спин на електрона. И обратното – за „1“ е прието бързото въртене на електрона и бавното въртене на ядрото.

Благодарение на тази двойствена природа, новите кубити демонстрират рекордно към днешен ден дълго време на квантова кохерентност и могат да взаимодействат един с друг на разстояние до 1000 нанометра.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ИН^ЯН
ИН^ЯН

ИН = бавно
ЯН = бързо

0(ИН/ЯН) = бързото(ЯН) въртене на ядрото/бавно(ИН) въртене на електрона.
1(ЯН/ИН) = бързото(ЯН) въртене на електрона/бавно(ИН) въртене на ядрото.