Към края на годината се очаква цените на SSD да паднат двойно

6
2060

В края на миналата година аналитиците на компанията DRAMeXchange представиха отчет, в който прогнозираха перспективите на развитие на пазара на флаш памет и флаш дискове през следващите месеци.

През миналата година цената на NAND флаш паметта осезателно падна. През есента на 2017 година средната цената на флаш дисковете бе около 30 цента на гигабайт от флаш диска. През месец октомври миналата година тя бе едва 15 цената за гигабайт. Към днешен ден вече има SSD предложения с цена по 10 цената за един гигабайт.

Аналитиците на DRAMeXchange очакват към края на това тримесечие цената на флаш паметта да падне с 20%, а не с 10%, както се прогнозираше по-рано. Анализите показват, че през второто тримесечие цената на флаш паметта ща спадне с още 15%. От средата на лятото, поради особеностите на сезона, цените ще падат с по 10% на тримесечие. В крайна сметка, към края на годината средната цена на NAND Flash трябва да падне почти двойно.

Причината за тази тенденция е намалялото търсене на лаптопи, смартфони и други крайни продукти. Основните производители на NAND памет инвестираха милиарди долари в строителството и разширяването на своите фабрики преди няколко години и сега са принудени да намалят темповете на производство.

Очаква се капиталните разходи в тази промишленост тази година да бъдат съкратен с 2%, за да да се ограничи производството на флаш чиповете.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
gotqn(*)ValkostСтефча Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Стефча
Стефча

Не ми се вярва. Сега 240гб ссд е 70лв, не мисля, че ще падне на 35лв. Редно е рам паметите да паднат като цени, но и там няма да е 50% със сигурност.

Valkost
Valkost

Цената на някой материали за ъпгрейд обаче не мърда и скоро няма да мръдне ! Така е например вече над 10 години с SDRAM DDR2 паметите, които държат цена за 2х4 GB (например) в границите на 300 лв !!! Старите лаптопи бяха със солидно и качествено изпълнение ! Вярно, не стават за съвременните мощни игри изискващи огромен капацитет от ресурси но пък работят безупречно ! Имам 11-та година един Toshiba Qosmio F50-108, само HDD е сменян и батерията му държи (вече) около час ! Солидна изработка с дебела медна екранизация на корпуса ! Старите компютри са като старите коли, мудни… Виж още »

(*)
(*)

ХАхах и сега има надеждни, бързи и здрави лаптопи и десктопи, но не са ти по джоба и не поглеждаш извън границата на местните рекламирани устройства.

gotqn
gotqn

Aко ти трябва качествен лаптоп за работа, вземаш един втора ръка от Ардес (DELL latitude) и му слагаш SSD. В зависимост от поколението процесор варират от 250 до 500 лв/ SSD-то вземаш най-малко 256 ново за OS (най-добре на samsung).

Ако ти трябва машина за игра и си сериозен човек, няма да вземеш никога лаптоп 😀 сглобяваш си настолен – особено в момента с бумът на AMD може да си сглобиш нещо са 4-5 пъти по-малко пари от някой „велик“ лаптоп за игри.

Valkost
Valkost

(*) ! Мислиш ли ? Съвременните лаптопи с всяка изминала година отдалечават все повече параметъра „качество-цена“ поради свръх производството в световен мащаб ! Лаптопа, който описах по-горе е канадско производство закупен (забележи) от „Плесио“ в София ! Тогава (преди 11 години) цената му беше около 2 400 лв ! Мислиш ли, че днес не мога да си позволя едно БЕЗУМИЕ и да дам 5 – 7 000 лв за някой геймърски лаптоп от световно известни марки като „ДЕЛ“ или „ЕПЪЛ“ да речем ?! Или защо пък да се ограничаваме, да вземем направо един „ACER PREDATOR 21X“ и да се правим… Виж още »

(*)
(*)

Като писах съвременни машини визирах бизнес класа, не геймърските. Все нещо читаво може да се намери на DELL, Thinkpad и др. Това,че над 10г. ползваш определен лаптоп означава, че добре се грижиш и си пазиш нещата. Дай тази тошиба в ръцете на сина ми (на 15 год.) и няма да изкара дори и гаранционния срок 😀