fbpx
0.8 C
София

Към 2023 година Индия започва производството на собствени RISC-V процесори

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Индийското правителство публикува пътната карта на разработването и производството на процесори с RISC-V архитектура. Страната си е поставила задачата още от следващата година да започне производството на чипове от световно ниво.

В рамките на новата програма Digital India RISC-V Microprocessor Program (DIR-V) се предвижда съвместното разработване от страна на по-големите учебни заведения в страната на чипове за сървъри, мобилни устройства, автомобили, контролери и т.н. Бившият проектант на чипове на Intel Раджив Чандрасекар (Rajeev Chandrasekhar), който сега е министър на Индия в сферата на електрониката заяви, че в рамките на програмата DIR-V още през месец декември 2023 година трябва да започне производството на новите чипове.

Министърът допълва, че програмата DIR-V се базира на натрупания опит в проектирането и производството на RISC-V чиповете Shakti и Vega. Засега тези решения са далече от съвременните чипове – представеният наскоро 32-битов чип Shakti се произвежда чрез 180 нанометров технологичен процес и работи с тактова честота от 75 до 100 MHz. Shakti използва 22 нанометров технологичен процес на Intel, но това решение засега го има само на хартия.

 Индия още от 2020 година проявява сериозен интерес към процесорната архитектура RISC-V, когато обяви конкурс за местни RISC-V проекти. Сега страната съобщи, че вече е участник в асоциацията RISC-V International, която осъществява надзора върху развитието на тази архитектура.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини