Лиза Су: бъдещето на Zen е в развитието на архитектурата, а не само в по-малкия технологичен процес

1
911

По време на обявяването на тримесечния финансов отчет генералният директор на AMD Лиза Су (Lisa Su) зави, че успехът на процесорната архитектура от бъдещите поколения не зависи толкова много от внедряването на нови и още по-малки технологични процеси, отколкото от развитието на архитектурата на процесорните ядра. Точно тази концепция е използвала компанията в архитектурата Zen 2 и възнамерява да усъвършенства този подход.

7 нанометровият технологичен процес на TSMC осигурява на процесорите на AMD по-висока енергийна ефективност, ръст на тактовата честота и увеличена плътност на транзисторите. Компанията възнамерява през следващите една-две години да премине към 5 нанометров технологичен процес, но при всички случаи сегашните чипове ще получат редица инженерни иновации. Специалист от холдинга UBS зададе на доктор Су въпрос за баланса между технологиите и общата архитектура в пътната карта на AMD Zen и получи следния отговор:

„Когато проектирахме Zen, ние решихме да използваме чиплети и нови технологии в тази архитектура. Мисля че нашият избор бе правилен.

По-нататък ние не разчитаме особено много на технологичния процес като основен двигател на нашия прогрес. Разбира се, технологичния процес е важен и ние трябва да бъдем на острието на развитието на полупроводниковата промишленост и литографията. 7 nm се представиха много добре и ние имаме голяма полза от това. Ще преминем към 5 nm точно когато трябва, за да извлечем максимална полза. Но нашият екип е съсредоточен предимно върху архитектурата. Мога да кажа, че именно архитектурата ще окаже най-голямото влияние върху успеха на продуктите на AMD“.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Disruptive Innovation
Disruptive Innovation

Най-късно до 2023г APU ще догони GPU по производителност за ват и тогава искат не искат, ще са принудени да развиват архитектурата.