Линукс ще помага на американски ескадрен миноносец

11
94


Откритата операционна система Линукс може да се открие на най-различни места, в лабораториите на НАСА, на борда на Международната космическа станция, в адронни колайдери, в лаборатории, помагайки на учени в техните изследвания на Полярния кръг и на още хиляди необичайни места. Инженери я използват за създаването и управлението на хуманоидни роботи, а за производителите на превозни средства е безценна платформа за изграждането на диагностични инструменти. Двете основни причини за това, коментира Силвиу Стате от страниците на Softpedia, са две: надеждност и сигурност. 

Разбира се, Линукс се използва и за не толкова миролюбиви цели – като в американския снайпер Mile Maker или в DDG-1000 Zumwalt Class Destroyer, ескадронния миноносец на американските военни, представен наскоро.

Zumwalt представлява нов клас разрушител, който се отличава с това, че се прихваща трудно от радарите на противника и е по-малък от своите събратя. Командния център, подобно и на неговата форма, също се различава значително от другите плавателни съдове от този клас, възползвайки се от система наречена TSCE или Linux-based, Raytheon-built, Total Shipboard Computing Environment 16 „блейд“ сървъра, доставени от IBM.

Корабът ще бъде пуснат на вода следващия месец, но системата за управление е вече тествана надлежно от военните.

Освен това, плавателният съд има възможност да се контролира практически изцяло от разстояние. Оръдията на разрушителя са автоматизирани, контролирани от оперативния център. 

Трите дисплей работни станции, които виждате на изображението са част от специална система, наречена Common Display System или CDS и са задвижвани от сбор от четири-ядренни процесорни дънни платки на Intel, съхранявани в заздравени кутии. Всяка от тези CDS системи има способността да поддържа по няколко Линукс виртуални машини от типа LynxSecure на LynuxWorx, работещи на основата на разделително ядро, играещо ролята на хипервизьор в CDS системите. Това позволява на всяка отделна работна станция да се свързва към различни мрежи, класифицирани по ниво на защита и цел.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

Иранците да не се сдобият с нов разрушител, както си приземиха дронче миналата година? 😀

Rondji
Rondji

Казва се ескадрен миноносец, ескадроните са по суша 😉

qwerty123q
qwerty123q

ако са го построили преди да открият проблема с GHOST, язък за ламарината.

Azhen
Azhen

Бъркаш се , могат да бъдат по суша. вода и въздух.
Всъщност , по въздух се нарича ескадрила а по вода и суша си е ескадра или ескадрон.

gyps
gyps

Ако някой има спомен, миналото лято какво направиха руснаците с американският кораб в Черно море, след което половината екипаж подаде оставка на момента. Нито Линукс, нито Уиндоус имат силата в такъв момент да променят ситуацията в полза на губещият.

stoyanivanov
stoyanivanov

gyps… Някой има спомен какво “ миналото лято направиха руснаците с американския кораб в Черно море“. Нищо не направиха в Черно море. Направиха го в блоговете по интернет, препечатани после къде ли не за наивни шаранчета, които са виждали военен кораб само на картинка. Но това е ясно за тези, които проследиха информацията до първоизточника й – руски блог, в който дори не авторът, ами читател развива своите „домислы“ защо му е трябвало на стар руски самолет да демонстрира многократно въздушна атака тип Втора световна война срещу модерен разрушител. И резултатът от въпросните „домислы“ бе следният – „сигурно на самолета… Виж още »

stoyanivanov
stoyanivanov

Впрочем не съм съвсем прав. Има коментари по въпросната тема и в сериозни руски военни сайтове. Коментари от този тип: Дезинформация весьма полезная вещь , и её ещё никто не отменял… или: Таки врут как сивые мерины. Вся правда о инциденте в том, что самолет облетел эсминец. Цитат: Граф Цеппелин сказал: возможно, Су-24 пытались станциями РЭБ проанализировать работу системы AEGIS (тем более, что „Кук“ недавно прошел модернизацию). Судя по тому, что Сушка выполнила аж 12 заходов – попытка, если и имела место, то не удалась. Янки или сразу выключили систему, или вовсе не включали, просто до наших долго доходило… …а… Виж още »

Azhen
Azhen

Нали ти е ясно че никой няма да каже истината ? Както те така и ние , няма да я знаем.Това са военни тайни не са за теб и за мен.

Компира
Компира

Няма начин да няма някой уплашил се, особено, ако е нов във флота. Да се твърди, че масово са психясали и си подават молби за преместване в друг кораб, защото не могат да се уволнят преди да им е изтекъл договора, е направо смешно. Значи могат да ходят да се бият в Авганистан, където зад всеки ъгъл ги дебне фанатик с калашник, но се уплашили от един античен руски самолет. Да не говорим, че не са във война и ако са тръгнали да ги нападат руснаците, няма да пратят един самолет. Всеки на борда е бил наясно, че това е… Виж още »

stoyanivanov
stoyanivanov

Най-сладки са ми многознайковците, които слагат палче надолу под цитати, взети от много сериозни руски военни форуми. В тези форуми пишат убедени руски патриоти, които едновременно с това са и отлични специалисти, много от тях – на действителна военна служба в момента във ВМФ и сухопътните или ВВС на Русия. Или работят в секретните заводи и развойни бюра. Професионални тайни те няма да издадат, но за гореописаната глупост са на едно мнение – и аз го цитирах. Но аз го написах по-горе: Шаранчетата мрат да доказват, че са балъци. Колкото по-невероятна и абсурдна простотия прочетат из нета, толкова по-силно вярват… Виж още »