Линус Торвалдс: „Надявам се, че AVX-512 ще умре от мъчителна смърт, а Intel ще се заеме с реалните проблеми“

22
2284

Създателят на Linux Линус Торвалдс, който наскоро се прехвърли от Intel на AMD в своя работен компютър, се изказа относно една от ключовите технологии на Intel – инструкциите Advanced Vector Extensions 512 (AVX-512).

Очаква се в началото на 2022 година Intel да представи на пазара новите процесори Alder Lake-S за десктоп платформата LGA1700, които трябва да са най-голямото нововъведение за последните няколко години.Това трябва да са хибридни чипове с графика iGPU Gen12 (Xe), поддръжката на PCIe 4.0 и DDR5. Но сега се разбра, че компилаторът GCC не поддържа новите AVX-512 инструкции. Ето какво коментира Линус Торвалдс в това отношение:

„Надявам е, че комплектът инструкции AVX-512 ще умре от мъчителна смърт и че Intel ще се заеме с реални проблеми вместо да прави нови опити за създаването на някакви магически процесорни инструкции, а след това да създава специални тестове, на които тези инструкции изглеждат добре.

Надяваме се, че Intel ще се върне към основите и ще се концентрира върху обикновения код, който не е за HPC (High Performance Computing) или за някакви други безсмислени специализирани задачи…

AVX-512 инструкциите имат реални недостатъци. Предпочитам транзисторният бюджет да се използва за други неща, които са много по-актуални. Или просто ми дайте повече ядра (с добра еднонишкова производителност, но без боклука от рода на AVX-512), както прави AMD…“

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари