През месец май 2015 година Илън Мъск представи функционалните и красиви домашни блокове Powerwall, които натрупват и съхраняват енергията от слънчевите батерии на покривите и осигуряват стабилна електрическа енергия през деня и през нощта.

Дори и да няма слънчеви батерии, подобно резервно захранване за домовете е особено ценно, понеже може да се използва натрупаната през нощта по-евтина електроенергия, както и за резервно захранване при изключване на тока.

Втората версия на Powerwall може да акумулира до 13,5 киловатчаса електрическа енергия, която е достатъчна за няколко часа (стандартната консумация се счита за 5 KW, а при пикова консумация – 7 KW). Проблемът тук е, че оригиналният акумулаторен блок на Tesla струва $5500 плюс $700 за електрониката, а инсталирането на цялата инсталация струва още от $800 до $2000, което е скъпо.

А сега DIY специалисти на практика се справиха с този проблем с помощта на считаните за ненужни акумулаторни батерии, които така си стоят в изхвърлените лаптопи.

Оказа се, че самостоятелно може да се сглоби акумулаторен блок с по-добри технически характеристики от Tesla, например от 30 до 100 KWh, при това много по-евтино.

Ентусиастите по самостоятелно сглобявани акумулаторни блокове споделят опита си в специализираните форуми DIY Powerwalls, в своя група във Facebook и в YouTube. Специален раздел на форума е посветен на безопасността, понеже това е изключително важен аспект, когато работиш с подобни мощности. При претоварване, компютърните блокове могат дори да се запалят и това е причината те да бъдат инсталирани извън домовете.

Всички, сглобили подобни акумулаторни блокове споделят, че техните системи са с по-голям капацитет от блоковете на Tesla. Най-вероятно компанията е намалила максималния капацитет заради по-ефикасното охлаждане и по-безопасната работа. А френски специалист с ник Glubux сподели, че е сглобил 28 KWh блок. Той допълва, че му се наложило дори да си купи още една електрическа фурна и печка с индукционен плот, за да изразходва някъде излишъците от енергия.

Австралиецът Питър Матюс каза, че е сглобил 40 KWh акумулаторен блок, който се захранва от 40 слънчеви панели на покрива. Знаем че в Австралия слънчевите дни са много.

Най-мощният акумулаторен блок, открит от Motherboard е сглобен от 22 500 клетки от батерии за лаптопи, който е с капацитет над 100 KWh. Подобен блок може да захранва малък дом в продължение на месеци – например цяла зима.

А калифорнийският блогър Йеху Гарсия възнамерява от малките батерийки за лаптопи да сглоби 1 MW система.

Повечето ентусиасти в тази област използват в своите мощни блокове литиевойонни акумулаторни батерии модел 18650. Те обикновено са обвити с цветна пластмаса и се поставят в батериите за лаптопите и в другата електроника. Една подобна акумулаторна батерия струва цели $5 и самостоятелно сглобеният блок ще струва почти колкото блока на Tesla. Ето защо тези любители изкупуват вече използвани батерии за лаптопи или дори изхвърлени и ненужни лаптопи (с батериите) и изваждат малките акумулаторни батерии. Това е много ефективно: директорът на американската компания за преработка на батерии Call2Recycle каза, че 95% от батериите за лаптопи не се използват повторно и се изхвърлят, въпреки че много голяма част от тях могат да се използва повторно, а другата част подлежи на възстановяване.

Но последно време намирането на стари батерии за лаптопи стана проблемно, понеже всички започнаха да си сглобяват подобни мощни енергийни системи и да икономисват много електрическа енергия.

След намирането на подобни батерии, техните елементи се тестват, ако е необходимо се обновяват чрез cycling с пълно разреждане. След това се закупуват кутии за поставяне на над 100 батерии, които са евтини и могат да бъдат намерени навсякъде. Отгоре се поставят медни шини (busbars), към които се запояват контактите на батериите.

Цялата структура се закрепва към инвертора и се монтира в специален шкаф, който обикновено се поставя извън сградатаа. Често се поставя и система за мониторинг на температурата.

Вече се образува цяла общност от подобни специалисти и просто любители, които конструират подобни домашни акумулаторни системи от стари батерии за лаптопи, използвани за акумулиране на енергията от слънчевите панели или за консумация само на нощна енергия или просто енергия от по-евтина тарифа. Общността включва ентусиасти от целия свят, които споделят опит, схеми, конструкции, съвместимостта на различните батерии и т.н. Powerwall имат гаранция от 10 години, но самостоятелно сглобените модули могат да издържат и повече, понеже елементите в тях са лесно заменими.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари