Майнингът на Ethereum с видеокарти е обречен

3
4196
Скоро, основните инструменти за добив на една от най-търсените криптовалути — Ethereum — ще станат специализирани чипове (ASIC). Високата ефективност на тези чипове ще принуди собствениците на „ферми“ да се отърват от графичните карти GeForce и Radeon, както и от криптовалутните ускорители, базирани на графичните ядра на NVIDIA и AMD.
До това заключение се е стигнало след запознаване с материала на ресурса CNBC, създаден на база писма на клиенти и анализите на Кристофър Роланд от Susquehanna.
Миналата седмица експертите от Susquehanna са извършили пътуване до Азия, за по-дълбоко проучване на перспективите за появата на ASIC за Ethereum в близко бъдеще.
По време на своето бизнес пътуване, групата от анализатори са установили, че подходящото решение на Bitmain — производител на 70-80 % от ASIC за добив на Bitcoin — вече е разработено.
Доставките на първите партиди от чипове до клиентите са планирани за второто тримесечие. След Bitmain, според Кристофър Роланд, своите специализирани чипове за майнинг на Ethereum ще пуснат най-малко три други разработчика.
От Susquehanna все още не са готови да дадат точни цифри, отразяващи превъзходството на ASIC Bitmain над NVIDIA GeForce и AMD Radeon, но изглежда, че закупуването на карти за добив на Ethereum скоро ще загуби всякакъв смисъл.
В същото време, пълен отказ от GPU в майнинга не се очаква поради съществуването на криптовалути, успешно добивани с графични адаптери в домашни условия.
Във всеки случай, американските анализатори са уверени, че значително ще намалее обема на продажбите на картите Radeon и GeForce за добив на криптовалути. По оценка на Susquehanna, най-добра реализация на GPU за изчисляване на виртуалните монети Ethereum днес носи AMD с повече от 20 % от приходите, а NVIDIA — 10 %.
Съответно, след появата на огромна конкуренция при графичните адаптери от страна на ASIC, най-много ще падне търсенето на Radeon и всичко това на фона на значителното изоставане на AMD, от NVIDIA в сегмента на игровите ускорители клас high-end.
Според Роланд, цените на акциите на AMD в обозримо бъдеще ще паднат до $7,50 за единица, достигайки дъното от ноември 2016 г., докато акциите на NVIDIA са достигнали до $200. Запасът от устойчивост на NVIDIA като цяло е по-добър за сметка на гейм предпочитанията.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари