Максималната boost честота на процесорите Ryzen 3000 зависи от дънната платка

6
917

Не е тайна, че процесорите AMD Ryzen от 3-то поколение работят на предела на възможностите си. Реализираната в тях технология за динамично покачване на тактовата честото изстисква всички мегахерци от чиповете и ръчният овърклок губи смисъл.

Редица притежатели на новите 7 nm процесори споделиха, че не могат да достигнат посочената в спецификациите максимална стойност на Precision Boost в еднопоточно натоварване. Така например, пределната честота на 8-ядрения Ryzen 7 3700X, до която достигат повечето потребители е около 4,3 GHz, докато в спецификациите са указани 4,4 GHz.

Специалистите на уеб портала Hardware Unboxed направиха много тестове, които показаха, че причината за това поведение на чиповете са дънните платки. Максималната честота на един и същ процесор AMD Ryzen 7 3800X (3,9/4,5 GHz), работещ в стандартен режим, в зависимост от дънната платка варира от 4370 до 4550 MHz.

При своите тестове експертите на Hardware Unboxed са тествали 14 модела дънни платки и теста Cinebench R20. Трите дъна са успели да достигнат посочената в техническите характеристики максимална честота, като са ускорили Ryzen 7 3800X дори над посочената в спецификациите на AMD максимална честота. В половината от случаите максималната Boost честота е била под указните в техническите характеристики 4,5 GHz.

Да се надяваме, че производителите на дънни платки ще вземат мерки и ще отстранят дефектите със следващите обновявания на UEFI фърмуерите.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

AMD мишлетата… 🙂 🙂 🙂

Efix
Efix

INTEL и AMD са като Том и Джери напоследък …

Цезар
Цезар

Избора на платки ми изглежда малко тенденциозен . Много модели на Gigabyte ,MSI и Asrock ,вкл. много скъпи дъна от висок клас ,а точно най- големия производител (Asus) – само с един модел от ниския клас. Май целта е скрита реклама…

Ззз
Ззз

Върви гледай видеото преди да плюеш!

Иван
Иван

според мен зависи от Биос ъпдейта и как е оптимизиран ,на мен със бета версията на биоса MSi x40 m7 първият който пуснаха ми бууства до 4,4 със 3700x без ниакъв проблем, но когатo кача следващата версия на биос най много 4375

Бахти
Бахти

Получаваш бонус точки, че си опитно зайче и бета тестър… 🙂 🙂 🙂