МАКС-2019: анонс на руския моноблочен компютър Елбрус 801М

6
1274

Концернът Автоматика на държавната корпорация Ростех представи моноблочния компютър Елбрус 801М със съвременен дизайн, голям дисплей и свободен слот за поставянето на съвременна видеокарта.

Анонсът се състоя по време на авиосалона МАКС-2019, понеже Елбрус 801М се позиционира като свръхзащитен компютър. Неговите създатели подчертават, че благодарение на използвания руски процесор „той значително превъзхожда чуждестранните аналози по ниво на кибербезопасност“, понеже чипът Елбрус-8С е едва ли не единственият на света процесор за персонални компютри, в който няма и не може да има хардуерни уязвимости от типа на Spectre и Meltdown.

Новият компютър с 8-ядрения процесор Елбрус-8С и производителност над 120 гигафлопса се предлага да бъде използван за създаването на работни места за обработка на чувствителна информация и висока информационна защита, както и за типови работни места за работа със съдебни документи. Разработчиците напомнят, че производителността от 120 GFLOPS съответства на персоналните компютри, базирани на най-съвременните чуждестранни процесори. Тази изчислителна мощност е съпоставима с производителността на процесора Core i7 3770 от фамилията Ivy Bridge, който Intel представи на пазара в началото на 2012 година.

Процесорът Елбрус-8С е съвместим с операционните системи за х86 процесорите благодарение на своята вградена система за динамично транслиране на двоичния 86/х86-64 код. Благодарение на тази особеност на този компютър могат да бъдат стартирани MS Windows и Linux.

Интересно е, че операционната система разпознава руския процесор като Intel Core 2 Duo E7400 с тактова честота 1,2 GHz и определя неговия индекс на производителност на 2,9.

От друга страна, новият руски процесор Елбрус-8С съществено се различава от предишния Елбрус-4С и разполага със собствени съвсем различни процесорни команди, собствен асемблер и друга мненомика.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Адолф Ади
Адолф Ади

Руският микрочип, най големият микрочип, без аналог. Всичко руско е без аналог, както и варварството им. Съюзници на чалмите и окупират православни територии.

mikgigs
mikgigs

махнете този дрисльо от коментарите…

Адолф Ади
Адолф Ади

Русия води война в Грузия, Украйна, Молдова и е съюзник на Иран и Сирия. Скрий се охлюФ.

dsaa
dsaa

Навремето имаше един виц – Защо иос няма вируси? Защото на никой не му пука за нея.

Та и тук положението със сигурността ми се струва същото.

мхм
мхм

Тъпите ушанки са 50 години назад и 100 в лево, некадърници 🤣

sameman
sameman

който иска сигурност – Talos II Secure Workstation