Микроархитектурата AMD Zen 3 ще доведе до минимум 8% увеличение на IPC

10
1008

След излизането на 7 nm процесори Zen 2 компанията AMD пристъпи към активната работа върху следващите чипове с архитектура Zen 3. Производителят все още не е готов официално да обяви особеностите на новите CPU, но вече се знае, че една от главните особености на бъдещите процесори от поколението AMD Zen ще стане преходът към чиплети с 8 процесорни ядра, което ще окаже значително влияние на латентността на обмена на данни между процесорните ядра, както и на работата с L3 кеш памет.

Нова порция информация на тази тема публикува уеб порталът RedGamingTech. Неговите специалисти споделиха, че архитектурата Zen 3 ще осигури минимум 8% ръст на IPC параметъра (съотношението на изпълняваните процесорни инструкции към един такт) в сравнение със Zen 2. Да си припомним, че преходът от Zen+ к Zen 2 осигури 15% увеличение на IPC.

Инженерните образци на тези процесори имат със 100-200 MHz по-високи тактови честоти, което се дължи преди всичко на подобрения 7 нанометров технологичен процес от страна на TSMC. Може да се очаква, че в серийно произвежданите Zen 3 тактовата честота ще се повиши с около 200-300 MHz.

Новите десктоп процесори Ryzen от серия 4000 базирани на архитектурата Zen 3 се очаква да излязат през втората половина на 2020 година. Плановете на Advanced Micro Devices включват производството на 16-ядреното чудовище Ryzen 9 3950X, 7 nm процесори Ryzen Threadripper и мобилните Ryzen Mobile.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Сметай минтел сега ядът пердах от ZEN II на ниво IPC, а с ZEN III ще е тотален геноцит..

Илайъс
Илайъс

Я африканецо прочето ми по горният коментар и изкажи малко по задълбочено мнение за къв геноцид думаш след като 5 поколения нужника е все още цял и непокътнат и капят едни и същи гу-на

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Хвани се прегледай, че те е била градушка и си спал на течение завит с мокри вестници, а май имаш и 3 книжки, от корило, карлуково и някой друг псухо диспансер, пълен хахо..

Мангалата
Мангалата

Да кажеш на зализания ютюбър RedGamingTech „специалисти“ е смешно. Да вмъкнеш Ryzen9 3950X, който си е изцяло Zen 2 процесор, в новина за Zen 3, си е направо диагноза. Както винаги калдейта копаят дъното.

dsaa
dsaa

Ама те ще могат ли да си стигнат честотите на всички ядра или само на едно и то в idle?

Радо
Радо

Даже на едно ядро супер рядко се вижда достигане на максималната обявена честота на 3700x при пълно натоварване ;(

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Радо Прашката

Дa мa АМD пycĸaт миĸpoĸoд дeтo, щe oпpaви тoвa. Ho въпpoca e ĸaĸвo щe oпpaви нa минтeл oтпaдъчните пpoцecopи, че с микрокод няма да стане с вcичĸитe им дyпĸи в cигypнocттa, ĸoй щe им намaли ТDР тo, чe пoдпaлиxa ĸъщитe нa xopaтa, ĸoй щe им oпpaви и цeнитe, чe изoбщo нe ca ĸoнĸypeнтни…

Илайъс
Илайъс

“’..Ryzen от серия 4000 базирани на архитектурата Zen 3 “’ SKU номенклатурите и наименованията на продуктите на тези нискочели създания от AMD са правени от тотално бевноразвиващи се.Да бяха кръстили процесорите си на различни видове риби и птици на всеки щеше да е по ясно и разбираемо за кой процесор какъв вид и поколение става въпрос! 5 поколения Рабейзяни и Интел дори не си прави труда да мръдне или пусне нов CPU, защото AMD-детата още не могат да ну стпят и на малкият пръст и да го настигнат камо ли да задминат интелският процес .не стига това ами дънните платки… Виж още »

Илайъс
Илайъс

Даже след 3 поколения “’ПРУГРЕС“ Райби“зяните не стигат даже обявените на кутията тактови честоти та вече 3 Микроб Фърмуерен код Ъпдейта изпраскаха та иб’ха мамъъЪта на хубавото CPU ч’гу забавиха и то хептен ВТАСА 🙁

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Пък хаЙ интел лъжат верните им потребители от памти век, че са бързи, като умишлено ги правят по бързи за сметка на всякакви защити, щото знаят, че клиентите им са бaлъци.. И гледам добре се справят с възобновяването на линията печки раховец, вече имащи и функция решето за вируси и бацили, и ги продават успешно Раховец хаЙ 9 9900KFC с запръжка осигурява оптимално препичане до златисто. Новите печки имат и функцията за отопление през зимата, са ефективността им е мн лоша, ама нали вършат работа…