Миниатюрен сензор ще се използва при борбата с раковите заболявания

0
57

В университета на Монреал бе разработен миниатюрен сензор за измерване концентрацията на метотрексат в кръвта на пациента.

Метотрексатът е лекарство, което от много години се използва за лечение на някои видове рак. Веществото е силно токсично и може да увреди здравето на пациентите, ако не бъде правилно дозирано.

Разработеното от канадските учени устройство е 10 пъти по-евтино от оборудването, използвано в болниците, за извършване на процедури с еднакъв резултат. Новият сензор оценява концентрацията на лекарството в кръвта само за 60 секунди, докато същата процедура досега имаше продължителност около 30 минути.  Сензорът много бързо измерва съдържанието на лекарството в кръвта и определя оптималната доза , като по този начин свежда до минимум негативните последици.

Устройството използва метода на повърхностния плазмен резонанс. Малка кръвна проба равномерно се разстила върху работната повърхност на сензора, покрит с наночастици от злато. При взаимодействието на наночастиците с метотрексата, интензивността на отразената от повърхността на прибора се променя линейно и е възможно изключително точното определяне на концентрацията на веществото в кръвта.

Създателите на сензора подчертават, че традиционната технология, използвана досега в специализираните болници, изисква около $100,000 за апаратура и голям медицински персонал. Новото устройство струва $10,000 и се обслужва от по-малко хора.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари