Компютърна мишка, вдъхновила Стив Джобс, беше продадена на търг за невероятните 147 000 паунда.

Ранната мишка и комплектът от кодиращи клавиши са създадени от компютърната легенда Дъглас Енгелбарт, пионер при контролерите. Лотът беше продаден за приблизително 12 пъти по-висока сума от прогнозната му стойност от 12 000 паунда.

Стана на търг, организиран от базираната в Бостън компания RR Auction, миналата седмица.

Рядката ранна компютърна мишка с три бутона, проектирана от Енгелбарт, използва два метални диска, които съответстват на осите X и Y на дъното – за определяне на позицията на курсора. Вместо топче или оптична светлина, които се използват на по-късен етап.

Кодиращият набор има пет клавиша.

Те позволяват 31 комбинации от натискане за писане и въвеждане на команди. Двойката ранни устройства за въвеждане на данни са като тези, използвани в емблематичната „Майка на всички демонстрации“ на Енгелбарт от 1968 г.

Демонстрацията на живо включва представяне на цялостна компютърна хардуерна и софтуерна система. 

Тя показва за първи път много от основните елементи на съвременните персонални компютри. „Майката на всички демонстрации“ оказва огромно влияние в технологичния свят, въпреки че идеите на Енгелбарт стават масови след повече от десетилетие. 

Отчасти благодарение на приемането на някои от концепциите от Стив Джобс.

В началото на 70-те години на миналия век голяма част от първоначалния екип на Енгелбарт се озовава в Xerox PARC. Там продължава изследванията си в областта на взаимодействието между човека и компютъра и продължава да подобрява мишката.

По време на обиколка на изследователския център през 1979 г. Стив Джобс става свидетел на концепциите за мишката и графичния потребителски интерфейс (GUI) в действие.

Впечатлен от удобството им за потребителя, той се стреми да опрости и включи тези интуитивни функции в компютрите на Apple.

Мишките на Xerox струваха 245 паунда за брой, не се търкаляха гладко и имаха три бутона. Джобс искаше прост модел с един бутон, който да струва 12 паунда. Apple лицензира патента за мишка на Енгелбарт от SRI за около 33 000 паунда. 

Джобс наема дизайнерската фирма IDEO, за да представи мишката на масите.

Мишката на Apple, която използва механизъм с ролкови топчета, е представена със скъпия компютър Lisa през 1983 г.,  Придобива известност и популярност, когато през 1984 г. е пуснат по-достъпният Macintosh.

Изобретението на Енгелбарт отчасти промени хода на съвременния живот. Това устройство изигра решаваща роля в развитието на историята на компютрите.

Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на RR Auction

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари