Учените от университета Райс създадоха прототип на специализиран микроскоп-върху-чипа, който може да бъде имплантиран в мозъка и ще даде възможност за регистриране на сигналите от невроните на мозъка, отговарящи за човешкото зрение.

Чипът е създаден по поръчка на DARPA в рамките на нова програма за изучаване процесите на обработката на речта, зрението и слуха, като крайната цел е да се създадат зрителни протези, които могат да изпращат визуалната информация директно в мозъка.

Новият чип-микроскоп се нарича FlatScope и е със съвсем малки размери, като е достатъчно тънък, за да се намира между мозъка и черепа без да оказва налягане върху мозъка. За да могат да се регистрират сигналите от невроните се налага те да бъдат визуализирани. За тази цел учените възнамеряват леко да модифицират мозъчните клетки с помощта на специални белтъци, изпускащи фотони при преминаването на електрически импулси.

Чипът-микроскоп може да регистрира триизмерни изображения. Неговите създатели считат, че ще могат да „проникнат“ в кората на главния мозък на дълбочина около 500 микрона. Предполага се, че именно на тази дълбочина се обработва по-голямата част от визуалната информация. Новият чип се очаква да помогне в разбирането на механизмите за обработка на аудиовизуалната информация от човека.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари